Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θετική η πρώτη συνάντηση για το θέμα των Σκοπίων
Θετική η πρώτη συνάντηση για το θέμα των Σκοπίων Εκτύπωση E-mail
01.11.07

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Α. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις περιστράφηκαν γύρω από ένα πλαίσιο ιδεών και προτάσεων το οποίο δύναται να μελετηθεί μελλοντικά και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επόμενες επισκέψεις του σε Αθήνα και Σκόπια για επαφές με αξιωματούχους.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, μετά τη σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «ήταν μια έντιμη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα», σημειώνοντας ότι «η κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, τις οποίες γνωρίζετε».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, «η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει κίνητρο και για τις δύο πλευρές να σκεφτούν και να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους στο μέλλον», προσθέτοντας: «Εξέθεσα σαφώς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Βασιλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμπτωση απόψεων, το σίγουρο όμως είναι ότι και οι δύο επιθυμούμε την εύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης».

Σε άλλη ερώτηση, αν η σημερινή συνάντηση είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «είχε βελτιώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δυο θέλουν να βρουν λύση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντίμιτροφ δήλωσε ότι «ήταν μια μακρά συζήτηση, όπου οι διαφορές μας στο όνομα συνεχίζονται».

Ο κ. Ντίμιτροφ χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι σύμμαχος των Σκοπίων και επιθυμούμε καλές σχέσεις μαζί της γι αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την τελευταία διαφορά που μας έχει απομείνει».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Βλέπουμε το όνομα ως μέσο για την αναγνώριση της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και εγγύηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε ευέλικτοι αναφορικά με τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα, αλλά θα επιμείνουμε στη θέση μας για το όνομα, καθώς έχουμε το δικαίωμα το συνταγματικό μας όνομα να χρησιμοποιείται διεθνώς».

Ο κ. Ντίμιτροφ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα μετά από κάθε συνάντηση και πρέπει να συνεχίσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας».

www.kathimerini.gr 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=716&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 02.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote