Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βερολίνο: Δεν συμμετέχουμε στην πολιτική κουζίνα της Ελλάδας
Βερολίνο: Δεν συμμετέχουμε στην πολιτική κουζίνα της Ελλάδας Εκτύπωση E-mail
21.05.12

Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ διέψευσε κατηγορηματικά και πάλι σήμερα ότι η καγκελάριος πρότεινε να οργανωθεί στην Ελλάδα ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και υπογράμμισε πως η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να "παράσχει τα υλικά στην πολιτική κουζίνα" της Ελλάδας.

"Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γκέοργκ Στράιτερ, φανερά εκνευρισμένος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

"Η καγκελάριος δεν θα παράσχει υλικά σ' αυτή την πολιτική κουζίνα ανάμεσα στα κόμματα, που σιγοβράζει" στην Ελλάδα, πρόσθεσε, καθώς αντιμετώπιζε πολύ επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

"Μπορείτε να έχετε ως αφετηρία την αρχή" ότι η Μέρκελ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για το οποίο είχε κάνει λόγο πέρυσι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γερμανία.

Ο κ. Στράιτερ δήλωσε πως η κυκλοφορία της πληροφορίας μπορεί να οφείλεται σε "παρεξήγηση, κακή κατανόηση" (των λεγομένων). "Η υπόθεση μοιάζει λίγο με χαλασμένο τηλέφωνο" πρόσθεσε.

Το «Σπίγκελ» πάντως στο σημερινό του τεύχος εμμένει στον ισχυρισμό ότι το θέμα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί και στο Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών ασκούσαν με αυτόν τον τρόπο πίεση στον Φ. Σαχινίδη. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προκειμένου να καταστεί σαφής η σοβαρότητα της κατάστασης, φέρεται να είπε στον Ελληνα υπουργό ότι «αν γινόταν τώρα μια μυστική ψηφοφορία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια ισχυρή πλειοψηφία θα ήταν κατά της παραμονής της».

Τότε υπήρξε παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Β. Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, που θα μπορούσε -όπως είπε- να πραγματοποιηθεί μαζί με τις εκλογές. Ο κ. Σαχινίδης βρέθηκε στο στόχαστρο όμως και των υπουργών Οικονομικών των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός οι χώρες τους να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τους όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις».

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε τις εκλογές ως τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς -όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό- είπε ενώπιον όλων ότι εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί, «τελειώνουν όλα».

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7152&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote