Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εκτύπωση E-mail
16.05.12

Ο Παναγιώτης Πικραμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.  
Στις 15:15 θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος για να λάβει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στις προθέσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 33 του Συντάγματος, αναμένεται να λάβει την εντολή ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι όσο το δυνατόν ποιο ολιγομελές.

Διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαφώνησαν και στην σημερινή τους σύσκεψη, που είχε ως αντικείμενο τον ορισμό του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Έτσι, ο κ. Παπούλιας κάλεσε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα στράφηκε στον κ. Πικραμένο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, οι πρόεδροι της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος πρότειναν να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.

Την πρόταση δεν αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αντιπροτείνοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, χωρίς όμως η πρόταση να γίνει αποδεκτή.

Επίσης διαφωνίες προέκυψαν για το ποια στάση θα τηρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Βενιζέλος: Ας σταθμίσουν οι Έλληνες πολίτες

«Δεν μπορούν να επαναληφθούν τώρα ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και το εμπόριο ψευδαισθήσεων, που περίσσεψαν στην προηγούμενη αναμέτρηση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Kαμμένος: Χρειάζεται εθνική θέση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ

Τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο -ο οποίος και τελικά επελέγη- πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαφώνησε κατηγορηματικά με την πρόταση για την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο, όπως είπε, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Όπως είπε σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης την τοποθέτηση του καθηγητή Π. Ήφαιστου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στη θέση του υπουργού Άμυνας. Επίσης είπε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις πώλησης δημόσιας περιουσίας ή να υπογράφει διατάγματα.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία εθνική θέση για το θέμα της πιθανής συζήτησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις 21 Μαΐου και ζήτησε η ελληνική πλευρά να ασκήσει βέτο, ακολουθώντας τη γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Τέλος ο κ. Καμμένος ζήτησε να γίνει ο προεκλογικός αγώνας σε κλίμα ομαλότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να πληγεί ο τουρισμός.

Kουβέλης: Ζήτησε ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ

Την ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τους πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, «ώστε να δώσουμε κυβέρνηση που θα απαγκιστρώσει την χώρα από το αδιέξοδο και αβάσταχτο Μνημόνιο (...) και θα μετατοπίσει την πολιτική ζωή του τόπου από την βαθιά συντηρητική θέση και κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια προοδευτική κατεύθυνση».

Σε δηλώσεις του Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι ζήτησε τον σχηματισμό αμιγώς υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής έναν εκ των τριών ανώτατων δικαστικών λειτουργών και με μόνη αρμοδιότητα να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Παπαρήγα: Δεν έλειψε το πολιτικό παιχνίδι

Το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε και από την προσπάθεια σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα.

Δεν δίνονται βουλευτικές αποζημιώσεις στους βουλευτές που θα ορκιστούν

Δεν θα δοθούν βουλευτικές αποζημιώσεις στους 300 βουλευτές που θα ορκιστούν αύριο. Στο Δημόσιο Ταμείο του Κράτους θα παραμείνει η βουλευτική αποζημίωση των 300 βουλευτών που έχουν εκλεγεί στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου και θα ορκιστούν αύριο στις 11 το πρωί.

Μετά από συνεννόηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφασίσθηκε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα, να μην καταβληθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις για τις ημέρες που αναλογούνται στους βουλε

 
kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7146&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote