Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Προσκλητήριο επανένωσης της οικογένειας…
Προσκλητήριο επανένωσης της οικογένειας… Εκτύπωση E-mail
14.05.12

ΤΙΣ αμέσως επόμενες ημέρες, και πάντως μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένεται ο Αντ. Σαμαράς να εξειδικεύσει και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει το προσκλητήριο για την επανένωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς.


Βασικός στόχος, με την ανάληψη σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών, η μέγιστη συσπείρωση του ευρύτερου χώρου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο που θα ενισχύσει την απήχησή του στην κοινωνία εν όψει των νέων εκλογών, και σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει ως εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Το εγχείρημα παρουσιάζει πολλές δυσκολίες και κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο είναι το θετικό αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι, πέραν του ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στους πολιτικούς όρους, πρέπει να γεφυρωθεί και το χάσμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και σε προσωπικό επίπεδο.

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του έδωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να αναφερθεί σε ονόματα και διαδικασίες. Κατέστησε όμως σαφές ότι στους σχεδιασμούς του δεν είναι ένας συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας με δύο ή τρία κόμματα, με έναν αρχηγό, αλλά πολλούς υπαρχηγούς, ότι δεν θα πρόκειται για μια απλή «συγκόλληση» και ότι η επανένωση δεν θα γίνει χωρίς αρχές. Διευκρίνισε δε ότι η πρόσκληση θα απευθύνεται «στη βάση, στα μεσαία κλιμάκια και στην κορυφή». Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιοι αρχηγοί θα παραλάβουν τη σχετική πρόσκληση και θα συναντηθούν με τον κ. Σαμαρά, καθώς από ορισμένες πηγές υπάρχει πληροφορία ότι ένας εξ αυτών μπορεί και να εξαιρεθεί, πέραν του Π. Καμμένου, που εκ προοιμίου θεωρείται αποκλεισμένος.

«Η παράταξή μας δεν θα ενωθεί με φέουδα ούτε θα υπάρξει ως ομοσπονδία από φέουδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κεντροδεξιά θα υπάρξει «ως μεγάλη παράταξη που διευρύνει τα όριά της προς όλες τις κατευθύνσεις, απευθύνεται σε όλους, αξιοποιεί όλους, συνθέτει απόψεις, αθροίζει δυνάμεις, πολλαπλασιάζει επιρροή». Αυτό, αν μη τι άλλο, προϋποθέτει ότι οι αποδέκτες της πρόσκλησης πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν να διαλύσουν τα κόμματά τους και ως πρόσωπα, μαζί με τα στελέχη τους, να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία. Κάτι που απέχει πολύ από τις θέσεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει κυρίως ο Στ. Μάνος και δευτερευόντως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Γ. Καρατζαφέρης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να προτείνει στους αρχηγούς στους οποίους θα απευθύνει την πρόσκληση εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη η κοινοβουλευτική παρουσία τους, ξεπερνώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα εμπόδια που εγείρει ο εκλογικός νόμος, που προβλέπει ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι δύο, αφού πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Χαρ. Αθανασίου.

Ακόμη κι αν οι αρχηγοί συμφωνήσουν σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, θεωρείται αυτονόητο ότι θα ζητήσουν την τοποθέτηση σε εκλόγιμες θέσεις ενός μικρού έστω αριθμού στελεχών τους. Όλα αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις και αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξης, αφού εκλεγμένοι βουλευτές θα χάσουν τις θέσεις τους ή θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερες στις λίστες των επόμενων εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι τη δεύτερη και τρίτη (εκλόγιμη) θέση στο Επικρατείας κατέχουν οι Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μιχελάκης, οι πλέον στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Στο στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με την απόφασή του να απευθύνει πρόσκληση προς τους εκτός παράταξης πολιτικούς σχηματισμούς. Με το σκεπτικό ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό δεν πρόκειται να ενισχύσει την προσπάθεια της ΝΔ να αυξήσει την εκλογική επιρροή της, αντίθετα θα εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι όσοι βρίσκονται εκτός είναι γιατί διαφώνησαν στην πράξη με κεντρικές πολιτικές επιλογές και στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον της παράταξης. «Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι επιστρέφοντας δεν θα επαναλάβουν τις ίδιες πρακτικές», υπογραμμίζουν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να... προειδοποιούν ότι «η ΝΔ θα καταρρεύσει πολιτικά αν μετατραπεί σ' έναν συνασπισμό βαρονιών».

Από την πλευρά τους, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Καρατζαφέρης και Στ. Μάνος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναμένοντας την αποσαφήνιση των προθέσεων του κ. Σαμαρά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μάνος είχε εξηγήσει ότι προϋπόθεση για μια συνεργασία είναι οι αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές και βασικός όρος η πιστή τήρηση του Μνημονίου. Καθοριστική θα είναι πάντως η στάση που θα τηρήσει η κ. Μπακογιάννη, αφού, αν εκείνη ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Σαμαρά, η θέση του κ. Μάνου θα καταστεί δυσχερής. Αυτόνομα η Δράση δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά, εξ ου και τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί ανοίγματα προς την πλευρά της κ. Μπακογιάννη, προεξοφλώντας μάλιστα συμφωνία μαζί της για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αρνητικός εμφανίζεται ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι, αν του γίνει μια καθαρή, πολιτικά αξιοπρεπής πρόταση, που δεν θα απαξιώνει την πολιτική διαδρομή του, θα την αποδεχτεί.


Paron.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7144&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 14.05.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote