Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι προτάσεις, το ναυάγιο και η νέα διευρενητική εντολή
Οι προτάσεις, το ναυάγιο και η νέα διευρενητική εντολή Εκτύπωση E-mail
10.05.12

Δεν είχε αίσια έκβαση η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση Αριστεράς, καθώς οι διαφορές του Αλέξη Τσίπρα με τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Καμμένο, με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη, ήταν αγεφύρωτες.
Τούτων δοθέντων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος -όπως γνωστοποίησε- θα συνεχίσει την προσπάθεια εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης, με κεντρικούς άξονες την κυβερνητική σταθερότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε την πρόθεση του να δώσει ανοχή ακόμα και σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, τόνισε ωστόσο ότι οι προτάσεις Τσίπρα οδηγούν τη χώρα στη χρεοκοπία και εκτός ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων, ανέφερε ότι "η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Μετά το τέλος των επαφών, διαπιστώνουμε ότι η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη".

Αναφερθείς στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιστοίχως, είπε ότι διαπίστωσε προσπάθεια εκ μέρους τους "να παίζουν μπλόφες και να βάζουν παγίδες".

Η κυρίαρχη ένδειξη είναι για νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου, ωστόσο πολλοί παρατηρητές στρέφουν το βλέμμα τους στο επόμενο στάδιο των διερευνητικών εντολών, οπότε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Συνάντηση με Σαμαρά

"Ο κ. Τσίπρας μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση του με τον Αλ. Τσίπρα, στον οποίο -όπως είπε- τόνισε ήταν διατεθειμένος να στηρίξει  μία κυβέρνηση σωτηρίας με την παρουσία όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως και να δώσει ανοχή σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, με την προϋπόθεση της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Σχολιάζοντας την αξίωση του κ. Τσίπρα για απόσυρση της δεσμευτικής υπογραφής του, ο κ. Σαμαράς είπε: "Η επιστολή μου είναι κεκτημένο για την Ελλάδα", καθώς έγινε αποδεκτή από τους διεθνείς εταίρους μας, την ώρα που υπήρχε αναφορά σε "τροποποίηση του Μνημονίου".

"Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας", τόνισε επίσης

Συνάντηση με Βενιζέλο


"Η πρώτη λύση είναι πάντα η κυβέρνηση ενότητας των ευρωπαϊκών δυνάμεων" και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Ευ. Βενιζέλος, όταν λάβει τη διερευνητική εντολή, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι στην "παρούσα φάση δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός θέλει δύο πράγματα: Κυβερνητική σταθερότητα και παραμονή στο ευρώ. Σε αυτό τον άξονα, είπε, είχε διεξοδική συζήτηση (σε φιλικό κλίμα) με τον κ. Τσίπρα, στον οποίο παρουσίασε τις προτάσεις του.

Αυτές είναι: Να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπου θα λάβουν επίσης μέρος οι δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οι οποίες είναι επίσης κατά τον κ. Βενιζέλο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Ως δεύτερη επιλογή, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε προς τον κ. Τσίπρα: "Εάν πιστεύει ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφάλεια σε ένα σημείο που να είναι καλύτερο, εμείς μπορούμε να παράσχουμε τη στήριξη μας, αρκεί να διασφαλιστεί η παρουσία μας στο ευρώ".

Ερωτηθείς από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εάν αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο στήριξης μίας οικουμενικής κυβέρνησης που θα παγώσει ορισμένα ζητήματα μέχρι να βρεθεί λύση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι "δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο".

"Κατέστη κατανοητό ότι στην παρούσα φάση της διαδικασίας, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση", έτσι αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή που θα λάβει: "Θα την παραλάβω και θα συνεχίσω την προσπάθεια".

Και πρόσθεσε: "Ό,τι κάναμε ως τώρα το κάναμε με αγωνία και κόστος, τώρα πρέπει να πάμε σε κάτι καλύτερο. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τίποτα από αυτά που έχει ψηλά στις προτεραιότητες του ο έλληνας πολίτης".

Ο Ευ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του Α. Σαμαρά, ο οποίος επιχείρησε άνοιγμα στις δυνάμεις τις κεντροδεξιάς, λέγοντας: "Δεν μας ενδιαφέρει ούτε το μέτωπο της δεξιάς και της αριστεράς, μας ενδιαφέρει το εθνικό μέτωπο, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να δείξουν αυτό που λένε και πιστεύουν".

Συνάντηση με Καμμένο

Μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Καμμένο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε ότι εκ των πραγμάτων "δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να συγκροτηθεί κυβέρνηση του αντιμνημονιακού μετώπου".

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι με τον κ. Τσίπρα είχαν εκτενή συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας και τα εθνικά, ενώ διαφώνησαν στα ζητήματα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της παράνομης μετανάστευσης και της Θράκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον η συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο συμφωνίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το οποίο μάλλον δεν θα βρει πρόθυμους συζητητές από την άλλη πλευρά.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από Σαμαρά και Βενιζέλο, όπως και ο κ. Τσίπρας, να αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους, "να αναγνωρίσουν το λάθος τους", όπως είπε, και να "αναγνωρίσουν την ΑΟΖ".

Ο κ. Καμμένος κατέληξε λέγοντας: "Παραμένουμε πιστοί σε ό,τι έχουμε πει προεκλογικά".

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7136&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote