Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπαδήμος: Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες
Παπαδήμος: Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες Εκτύπωση E-mail
03.05.12

Στην κρισιμότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισήγησή του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Γι' αυτό πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθές».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως το έργο και η κύρια αποστολή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε: «Η Ελλάδα απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώθηκαν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες -που όμως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες- ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της οικονομίας».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ψηφίστηκαν συνολικά 48 νομοθετήματα (31 Νομοσχέδια, 3 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 13 Διεθνείς Συμβάσεις μεταξύ άλλων). Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν σε μια περίοδο 5 μηνών έως τις 10 Απριλίου, δηλαδή από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου».

«Ιδιαίτερα θετικός ο απολογισμός»
Πρόσθεσε πως πολλά από τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν αποτελούν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό υπόβαθρο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας και επισήμανε πως «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, προκειμένου να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Οπως έγινε γνωστό επιτελέστηκε το 70% των υποχρεώσεων που απορρέει από το Μνημόνιο μέχρι το τέλος Απριλίου, το 25% είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και απομένουν λίγες λεπτομέρειες ενω μόνο το 5% δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης σημείωσε πως ο απολογισμός των έξι μηνών «είναι ιδιαίτερα θετικός», αν και παραδέχθηκε καθυστερήσεις, αστοχίες και δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της.

«Χρήσιμες οι διαφορετικές απόψεις»
«Η κυβέρνηση αυτή ήταν για τους περισσότερους μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πιστεύω ότι σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα ή ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα θέματα. Και διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο θεμιτές, αλλά και χρήσιμες προκειμένου να αντιμετωπισθούν δύσκολα προβλήματα, δύσκολα θέματα και μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση συνθετικών λύσεων. Και αυτό έγινε πολλές φορές» ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

Επίσης συμπλήρωσε πως στο διάστημα λειτουργίας της απερχόμενης κυβέρνησης αποδείχθηκε πως «όταν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορούμε να βάζουμε κατά μέρος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας, να συνθέτουμε απόψεις και να παίρνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος».

Πάγκαλος και Αβραμόπουλος εκθείασαν τον κ. Παπαδήμο
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος, μιλώντας εκ μέρους των μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εκθείασε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε με τον Λουκά Παπαδήμο» και εκτίμησε ότι ήταν σημαντική η συνεργασία των κομμάτων που την στήριξαν.

Αμέσως πήρε το λόγο το Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκφράζοντας την προσωπική του θέση ανέφερε ότι «συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο μετά από 18 χρόνια».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7123&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote