Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στρατηγική έξι ημερών για νίκη από τη Ν.Δ.
Στρατηγική έξι ημερών για νίκη από τη Ν.Δ. Εκτύπωση E-mail
01.05.12

Κάθε περιθώριο συσπείρωσης των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και «επαναπατρισμού» όσων στρέφονται προς τα μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας επιθυμεί να εξαντλήσει, στην τελική ευθεία των εκλογών, ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η προβολή της ανάγκης πολιτικής σταθερότητας, ειδικά σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει με επιτακτικό τρόπο η αναζήτηση αναπτυξιακών λύσεων για το σύνολο της Ευρωζώνης, και η σκληρή αντιπαράθεση με τα κόμματα στα «δεξιά» του, κυρίως τους Ανεξάρτητους Ελληνες προς τους οποίους καταγράφονται σημαντικές διαρροές, θα κυριαρχήσουν στον λόγο του κόμματος το διάστημα μέχρι τις κάλπες.

Η αισιοδοξία...
Στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα του κόμματος με επίκεντρο τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και της λαθρομετανάστευσης, η ενεργοποίηση του κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και η επίτευξη μιας σχετικής λειτουργικότητας, μετά την ενεργοποίηση της -υπό τον Ευ. Μεϊμαράκη- επιτροπής εκλογικού αγώνα, δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης του κλίματος και... τελικής εφόδου τις ημέρες που απομένουν μέχρι την 6η Μαΐου. «Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες είναι πάρα πολύς», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, εκτιμώντας ότι -παρά τις γενικές παραδοχές που υπάρχουν από τις τελευταίες δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις- η τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα κριθεί στο νήμα.
 
Η στρατηγική του κ. Σαμαρά μοιάζει να κινείται σε δύο επίπεδα. Αφενός στην προσπάθεια να εκπέμψει ένα θετικό -«απελευθερωτικό» το χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του- μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Αυτό θα είναι και ο πυρήνας του καταληκτικού τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος της Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. «Το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Η Ελλάδα δεν λυγίζει, δεν γονατίζει. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», τόνισε χαρακτηριστικά προ ημερών στο Ζάππειο.
 
Αφετέρου στην επιδίωξη να αμβλύνει την τιμωρητική διάθεση των πολιτών έναντι των δύο κομμάτων «εξουσίας», αναδεικνύοντας τους κινδύνους της ακυβερνησίας. Οχι όμως με όρους «εντός ή εκτός ευρώ», καθώς αποδείχθηκε ότι οι πολίτες αντιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στα σκληρά διλήμματα που εκλαμβάνουν ως εκβιασμούς, αλλά με θετική προσέγγιση.
 
Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι, σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη αναζητεί εργαλεία ανάπτυξης, απαιτείται σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση στην Ελλάδα, έτοιμη να διαπραγματευθεί και να αξιοποιήσει τη συγκυρία. «Την άλλη Κυριακή τον λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός, τη σταθερότητα εκείνος θα τη δώσει, με την ψήφο του», σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Το δεύτερο πεδίο δραστηριότητας της Ν.Δ. θα είναι η... πίεση προς δεξιά, ιδίως προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά κατά την ομιλία του, την Παρασκευή στις Σέρρες, προκειμένου να σχολιάσει επιθετικά τα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τους εύχομαι… η ώρα η καλή, και στον Τσίπρα και στον μεταμφιεσμένο Τσίπρα!», ανέφερε ο κ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια ταύτισης των πρώην βουλευτών του με την Αριστερά.
 
...και ο προβληματισμός
 
Φθάνουν αυτά για μια καλή επίδοση στις εκλογές; Μένει να αποδειχθεί. Ο όρος «αυτοδυναμία» έχει εξαφανισθεί από τις δημόσιες ομιλίες του κ. Σαμαρά, εδώ και καιρό. Το ίδιο και από τις συζητήσεις στο εσωτερικό. Το τελικό ποσοστό του κόμματος, σε συνάρτηση με αυτό του ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως κρίσιμο. Τόσο για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης την επαύριο (μόνον με το ΠΑΣΟΚ ή με άλλους εταίρους) όσο και για τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών που θα έχει ο κ. Σαμαράς, μη αποκλειομένης και της λογικής ενός άμεσου... β΄ γύρου, υπέρ του οποίου ήδη τάσσονται στελέχη του κόμματος.
 
Kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7119&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote