Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ανακάλυψαν το AIDS όταν ήταν ...αργά
Ανακάλυψαν το AIDS όταν ήταν ...αργά Εκτύπωση E-mail
01.11.07
Δώδεκα χρόνια πίσω γυρίζει το χρονολόγιο του AIDS η νέα αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το πέρασμα ενός από τα βασικότερα στελέχη του ιού στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε από την Αφρική, με ενδιάμεσο σκαλοπάτι την Αϊτή, το 1969. 

Η έρευνα, που ήλθε να ταράξει τα νερά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζει ότι το στέλεχος HIV-1 (ομάδα Μ, υπότυπος Β του ιού), ένα από τα πλέον διαδεδομένα στελέχη σε Αμερική, Ευρώπη, Νότια Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία, «ταξίδεψε» από την Αφρική με «όχημα» έναν κάτοικο της Αϊτής.

Ο φορέας εργαζόταν πιθανότατα στο Κονγκό και μετέφερε τον ιό στη χώρα του γύρω στο 1966. Στη συνέχεια, είτε μετέδωσε σε άλλους τον ιό είτε ταξίδεψε ο ίδιος στις ΗΠΑ, θέτοντας τις βάσεις για την εξάπλωση της τραγικής επιδημίας σε ολόκληρη την υφήλιο, πολύ νωρίτερα από την πρώτη ανίχνευση του ιού στις ΗΠΑ, το 1981.

 «Εχει γίνει γνωστό ότι υπήρχαν σεξουαλικές συμπεριφορές στην Αϊτή που ευνοούσαν τη μετάδοση του ιού», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός λοιμωξιολόγος κ. Ιωάννης Κοσμίδης.

Ο εξελικτικός βιολόγος Μάικλ Γουόρομπι, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και εκ των συγγραφέων της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ («Proceedings of the US National Academy of Sciences»), υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ότι ο ιός ερχόμενος από την Αφρική εξαπλώθηκε στην Αϊτή από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και πέρασε στο τέλος της ίδιας δεκαετίας στην Αμερική.

Απέναντι στα νέα δεδομένα, οι ερευνητές αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ο ιός να κατέφθασε στις ΗΠΑ απευθείας από την Αφρική και χαρακτηρίζουν την Αϊτή -με βεβαιότητα που αγγίζει το 99,8%- «σκαλοπάτι» της μετάδοσης.

 Από εκεί πιστεύουν ότι ο ιός μεταπήδησε σε κάποια από τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, το Μαϊάμι ή τη Νέα Υόρκη, και ότι κυκλοφόρησε εκεί για αρκετά χρόνια πριν μεταφερθεί στις άλλες χώρες της Δύσης.

 «Η μία λοίμωξη έγινε δύο λοιμώξεις και μετά τέσσερις˙ λίγα χρόνια αργότερα είχαν ήδη μολυνθεί κάπου εκατό άτομα.

 Και μετά, τα εκατό κρούσματα έγιναν διακόσια και στη συνέχεια χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες. Πρέπει να φτάσαμε πολύ γρήγορα στις εκατοντάδες χιλιάδες και δεν αποκλείεται να ήταν ήδη τόσες οι μολύνσεις από το AIDS όταν αναγνωρίστηκε ως ασθένεια στις αρχές της δεκαετίας του 1980», πρόσθεσε κ. Γουόρομπι. 

 ε-τυπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=711&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote