Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε αδιέξοδο η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών για τα ντιμπέιτ
Σε αδιέξοδο η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών για τα ντιμπέιτ Εκτύπωση E-mail
27.04.12

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η συζήτηση για τα τηλεοπτικά «ντιμπέιτ» στη συνεδρίαση της διευρυμένης Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέμειναν στις θέσεις τους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε για το θέμα των «ντιμπέιτ» ότι «έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων. Σκοπός δεν ήταν να ληφθεί απόφαση, αλλά να χρησιμοποιηθεί η Διακομματική, η οποία δεν έχει αρμοδιότητα γι' αυτό, ως χώρος στον οποίο θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των κομμάτων».

Ο κ. Γιαννίτσης, απέφυγε να πάρει θέση και τόνισε πως «εάν θα γίνουν «ντιμπέιτ» θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κομμάτων, καθώς η Διακομματική δεν θα ξανασυνεδριάσει για το θέμα αυτό».

Από την πλευρά του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη, έγινε γνωστό ότι το κόμμα του επέμεινε στην πρόταση για δύο τηλεμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και δύο τηλεμαχίες μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «κρύφτηκε» πίσω από τη διαδικασία, για να μην υπάρξει συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μουρούτης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι δημοκρατικό», ενώ αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα δήλωσε ότι «ήθελαν διάλογο χωρίς κανόνες», που θα είχε ως αποτέλεσμα μία τηλεοπτική «σούπα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας δήλωσε ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού η συζήτηση και η αντιπαράθεση για το «ντιμπέιτ». Αλίμονο στον εργαζόμενο εάν περιμένει μία δίλεπτη τοποθέτηση των αρχηγών των κομμάτων να κρίνει ποιο κόμμα εκπροσωπεί τα συμφέροντά του. Προτείναμε ίδιες ερωτήσεις στους αρχηγούς και επιλογή των δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ.

«Τα δύο κόμματα δεν θέλουν τον οργανωμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Καλύβης, ενώ ο Τ.Κουίκ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε «να γίνει το «ντιμπέιτ» και να αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι για το χρόνο και τους κανόνες του και όποιος δεν θέλει να συμμετάσχει η θέση του να μείνει κενή».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία χωρίς την εκπροσώπηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράστηκε η διαφωνία για τα «ντιμπέιτ» και ζητήθηκε ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή.

Στη Διακομματική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της προβολής των υποψηφίων κομμάτων πέραν αυτών που εκπροσωπούντο στη Βουλή και για τα οποία είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης «για να μην υπάρχει καθυστέρηση, να μην υπάρχει οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση στα κόμματα που προσβλέπουν σε αυτό, θα εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, εντός των επόμενων ωρών, ώστε από αύριο το πρωί να μπορεί να εφαρμοστεί».

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εννέα κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Κοινωνική Συμφωνία) καθώς και πέντε κόμματα που διαθέτουν πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων βουλευτών, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Δηλαδή τα κόμματα Οικολόγοι - Πράσινοι, Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Ένωση Κεντρώων και Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

Ευ. Βενιζέλος: «Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει τον διάλογο» Πρωτοφανή συμπεριφορά καταλογίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, κατά τον κ. Βενιζέλο, προσπαθεί να αποφύγει την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών σε ντιμπέιτ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για πρώτη φορά υπονομεύεται μια θεμελιώδης δημοκρατική διαδικασία και κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι «εμφανίζεται να μη θέλει κανέναν διάλογο». Επίσης χαρακτηρίζει φοβική τη στάση του κ. Σαμαρά και τον κατηγορεί ότι με τη στάση του «υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία».

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε δυστυχώς αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συμπεριφορά της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά προσωπικά. Κάθε φορά στην εκλογική αναμέτρηση κυριαρχεί ο τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών και πιο συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός διάλογος των αρχηγών των δυο κομμάτων, που διεκδικούν την άσκηση της εξουσίας.

»Για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς με προσχήματα, με υπεκφυγές, με ροκάνισμα του χρόνου, εμφανίζεται να μη θέλει κανέναν διάλογο, να αποφεύγει τον διάλογο, να υπονομεύει μια θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία. Και πότε; Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό δίλημμα. Τώρα που ο κάθε πολίτης πρέπει να ακούσει προσεκτικά, να ακούσει και να συγκρίνει, να σταθμίσει απόψεις που πρέπει να ειπωθούν ενώπιόν του, να αντικρουστούν, προκειμένου ο πολίτης να σχηματίσει την τελική κρίση, να πάρει μια ιστορική πολιτική απόφαση.

»Η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά, είπα ότι είναι αλαζονική. Δυστυχώς, δεν είναι αλαζονική. Είναι φοβική. Και ο φόβος μπροστά στο διάλογο υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία. Αλίμονο εάν μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Αλίμονο εάν υποβαθμίσουμε την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου, τώρα που μόνο η Δημοκρατία μπορεί να επιτρέψει στην πατρίδα μας να ξανασταθεί όρθια.»

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7107&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote