Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΤτΕ: Στο 5% η ύφεση, πάνω από το 19% η ανεργία
ΤτΕ: Στο 5% η ύφεση, πάνω από το 19% η ανεργία Εκτύπωση E-mail
24.04.12

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι το διακύβευμα για τη χώρα είναι η κυβερνητική και κοινωνική σταθερότητα. Παρουσιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ, είπε πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό στον προϋπολογισμό του 2013. Για φέτος η ύφεση θα φθάσει το 5% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%. Περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών για το 2012 και 2013.

«Το ιστορικό διακύβευμα για τη χώρα μας, μεταξύ της επίπονης προσπάθειας ανασυγκρότησης της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ και της άτακτης οπισθοδρόμησης, που θα την οδηγούσε δεκαετίες πίσω, παραμένει και σήμερα, δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο», επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την ετήσια Έκθεσή του.

Για τον λόγο αυτόν, προειδοποίησε ότι αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή.
Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό που τις ενώνει, δηλαδή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του κράτους. Και συνέστησε συνεχή προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2012.
 
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, ωστόσο θεωρεί ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.
Επισήμανε ότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, καθώς η προεκλογική περίοδος επιβραδύνει, εκ των πραγμάτων, την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών .
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι είναι εφικτή η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, προβλέποντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος της χρονιάς αυτής. Επίσης, προβλέπει για φέτος ότι η ύφεση θα φθάσει το 5% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%.
Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 7,5 του ΑΕΠ από 9,8% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός για φέτος να διαμορφωθεί στο 1,2%.
 
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αλλαγές αυτές είναι σήμερα εφικτές, καθώς μετά την αναδιάρθρωση του Χρέους, τη νέα δανειακή σύμβαση και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η χώρα βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτικότερη θέση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ στην εφαρμογή μίας εθνικής στρατηγικής για τη συντεταγμένη ανασυγκρότηση της οικονομίας, κρίνοντας ανεπαρκείς τις αλλαγές που έγιναν μέχρι σήμερα.
Στις σημερινές συνθήκες, όπως διευκρίνισε, ανάπτυξη σημαίνει πρωτίστως κινητοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όσο το κράτος εξακολουθεί να έχει δεσπόζουσα θέση στην οικονομία. Επομένως, προαπαιτούμενα της ανάπτυξης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων (όπως η αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές και η μείωση του διοικητικού βάρους).
Μείωση των αποδοχών το 2012 και το 2013
Περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για το 2012 και 2013, που θα υπερβούν σωρευτικά το 15% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, όπως είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι μειώσεις των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.
 
Το 2011 οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 3,0% και οι πραγματικές αποδοχές κατά 6,1%. Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των δαπανών για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,0%. Η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 4,9% σε ονομαστικούς όρους, κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ονομαστικούς όρους και σε -5,5% σε πραγματικούς όρους.
 
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη συνέχεια καθώς η ΤτΕ εκτιμά ότι με την υπόθεση ότι η ποσοστιαία μείωση των κατώτατων αποδοχών, σε συνδυασμό με την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επηρεάσει περίπου το 25% έως το 33% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα:
 
- Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,5%-10,3% σε πραγματικούς όρους. Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον επιχειρηματικό τομέα (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους, από -9,8% έως -11,1% σε πραγματικούς), ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,5% σε πραγματικούς. Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5% και της μισθωτής απασχόλησης το 4,5%, υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά (για τρίτο κατά σειρά έτος) κατά 5,9%-6,8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,8%-9,1% στον επιχειρηματικό τομέα.
 
- Το 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον επιχειρηματικό τομέα. Αποτέλεσμα θα είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%- 6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% περίπου στον επιχειρηματικό τομέα.
Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει το 11,9%-12,7% στο σύνολο της οικονομίας και το 15,3%-16,5% στον επιχειρηματικό τομέα, ενώ στο Μνημόνιο τίθεται ως στόχος η μείωση κατά την τριετία 2012-2014 να φθάσει το 15%.
 
Οι εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα
Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες, σε όλο το διάστημα της κρίσης, επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή, παρ' όλη την εκροή των καταθέσεων, η οποία έφθασε τα 70 δισ. ευρώ.
Χαρακτήρισε το 2012, έτος- ορόσημο για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η διαδικασία ανασυγκρότησης, που, ήδη, έχει δρομολογηθεί με την ανακεφαλαιοποίηση, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία των ελληνικών τραπεζών.
Ο Γιώργος Προβόπουλος προέβλεψε ότι ο τραπεζικός τομέας, μετά την ανασυγκρότησή του, θα έχει απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος, θα είναι πιο υγιής, πιο αποτελεσματικός, πιο εύρωστος. Στόχος της προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι οι τράπεζες να επιτελέσουν το βασικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να συμβάλουν στην επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7105&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων