Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Γαλλία αλλάζει πρόεδρο και η Ευρώπη σελίδα...
Η Γαλλία αλλάζει πρόεδρο και η Ευρώπη σελίδα... Εκτύπωση E-mail
23.04.12

Με μικρό προβάδισμα, αλλά με ψυχολογικό πλεονέκτημα -και σύμμαχο τις δημοσκοπήσεις- μπαίνει στη μάχη του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής του α' γύρου, συγκεντρώνοντας το 28,2% των ψήφων έναντι 27% του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί (με καταμετρημένο το 85,16% των ψήφων).

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε το 18,6% των ψήφων, κάτι λιγότερο από ό,τι της δινόταν προηγουμένως (19,9%). Πρόκειται, πάντως, για ιστορικό ρεκόρ της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Η κ. Λεπέν έδωσε "γραμμή" για αποχή στο β' γύρο.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου συγκέντρωσε το 10,9%, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού 9,2%, η Εύα Ζολί των Πρασίνων 2,2%, ο γκολικός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 1,8%, ο Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος 1,2%, η Ναταλί Αρτό του Λαϊκού Αγωνιστικού Κόμματος 0,6% και ο Ζακ Σεμινάντ του κόμματος της Αλληλεγγύης και της Προόδου 0,3%.

Η συμμετοχή έφτασε το 80,8%.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, όπου θα κριθεί και ο νικητής, θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου. Όλες οι δημοσκοπήσεις προ του α' γύρου των εκλογών έδειχναν νικητή τον Ολάντ.

"Για τρομερή αποκήρυξη" του Σαρκοζί μίλησε το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Ολάντ: Νίκη στον επόμενο γύρο

"Πλέον, είμαι ο καλύτερα τοποθετημένος, για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, δεσμεύθηκε "η Ευρώπη (επί της προεδρίας του) να (ξανα)μπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και απασχόλησης".

Σαρκοζί: Θα νικήσουμε στο β' γύρο

"Εμπιστοσύνη", ότι "ο ίδιος θα είναι ο νικητής στις 6 Μαΐου, στο β' γύρο των εκλογών" εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους εκλογείς "να τον ψηφίσουν από αγάπη για την πατρίδα".

Εστίασε, εξάλλου, στο ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάντοτε ζωηρά, "να υπερασπίσουν τη γαλλική ταυτότητα, να αναβαθμίσουν τις εργασιακές συνθήκες, να καταπολεμήσουν την λαθρομετανάστευση". "Ας αποφύγουμε τις υποκρισίες", πρόσθεσε.

O Mελανσόν δείχνει Ολάντ στο β' γύρο

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να δραστηριοποιηθούν για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στο β' γύρο.

"Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα

Σαρκοζί- Μέρκελ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία", κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Μελανσόν.

Η Λεπέν προτείνει αποχή

"Η Άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά", τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι στο β' γύρο καλεί τους ψηφοφόρους της "να μην ψηφίσουν ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί".

Γ. Παπανδρέου

"Μεγάλη ελπίδα για αλλαγή στη Γαλλία και στην Ευρώπη", χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

"Οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν καθαρά τη βούληση τους για διαφορετικές απαντήσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επιβραβεύοντας μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία επικράτησε πνεύμα συσπείρωσης, σοβαρότητας και ευθύνης όλων των δυνάμεων των σοσιαλιστών".

Σχολιάζοντας την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, επεσήμανε ότι η ακροδεξιά παραμένει "στον αντίποδα όλων εκείνων που προσδοκούν προοδευτικές πολιτικές και απορρίπτουν την προοπτική μιας κοινωνίας που στηρίζεται στη λογική του φόβου και της πόλωσης, χωρίς λύσεις που να εγγυώνται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών".

Ποιος είναι ο Ολάντ

Ο 57χρονος Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997. Τα παρέδωσε το 2008.

Είχε διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν ποτέ, όμως, υπουργός του.

Τόνισε ότι "μετά 17 έτη, κατά τα οποία κεντροδεξιοί εξελέγησαν πρόεδροι Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη Γαλλία".

Πραγματιστής, δεσμεύθηκε να εξαλείψει το δημόσιο έλλειμμα, σήμερα στο 5,2% του ΑΕΠ, "μέχρι να τελειώσει το 2017".

Δεσμεύθηκε, εξ άλλου, για αύξηση μόλις 1% των κρατικών δαπανών ετησίως.

Υποσχέθηκε επίσης "στροφή", από την αμιγή δημοσιονομική πειθαρχία, στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ακόμα, 60.000 νέες θέσεις εργασίας -μόνον στην Εκπαίδευση- και άλλες 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικώς για νέους, στις περιοχές της Γαλλίας με την εμφανέστερη φτώχεια, χρηματοδοτούμενες αμφότερες από νέους φόρους στα πλούσια εισοδήματα

Σε δημοσκόπηση, πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι η εκλογική νίκη του απέναντι στον Σαρκοζί "μπορεί να έχει διαφορά ψήφων έως και 14%".

Επειδή έχει δεσμευθεί ότι "θα επαναδιαπραγματευτεί" το Δημοσιονομικο σύμφωνο, η πορεία του παρακολουθείται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, η οποία ρητά υποστήριξε την επανεκλογή Σαρκοζί.

Το 2007 ο Ολάντ χώρισε την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια πρόεδρο εκείνη τη χρονιά.

Ολάντ και Ρουαγιάλ, ως ζεύγος, είχαν 4 παιδιά.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7102&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων