Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σαμαράς: «Στόχος μας να τ’ αλλάξουμε όλα»
Σαμαράς: «Στόχος μας να τ’ αλλάξουμε όλα» Εκτύπωση E-mail
22.04.12

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι στις πρώτες έξι εβδομάδες θα προχωρήσει σε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια: το πρώτο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το δεύτερο για το φορολογικό νομοσχέδιο, το τρίτο για την περικοπή των δαπανών και την περιστολή της δημόσιας σπατάλης και τέταρτο το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη.

«Όχι περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, όχι άλλη αύξηση φόρων, όχι ξανά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις» δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας το οικονομικό του σχέδιο στο Ζάππειο ενώ υποσχέθηκε μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών.

 "Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα για να διασώσουμε τη δημοκρατία μας. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Και το μοντέλο παραγωγής και το σύστημα διακυβέρνησης, είπε ο κ. Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι μετά την σημερινή παρουσίαστη του οικονομικού σχεδίου διακυβέρνησής του, την Πέμπτη θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τους άλλους τομείς.

 «Μέχρι τώρα ξοδεύαμε δανεικά και χρεώναμε τα παιδιά μας, παράγαμε όλο και λιγότερα και καταναλώναμε όλο και περισσότερα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα, τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται απο τα προνόμια των λίγων, οι κομματικοί στρατοί παλεύουν εναντίον του ιδιωτικού τομέα, οι συντεχνίες συντρίβουν εκείνους που προσπαθούν να ζήσουν από την αγορά. Η Ελλάδα έχει πλούτο, ο φυσικός πλούτος, ο ορυκτός τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και το δαιμόνιο του Έλληνα αν τα αξιοποιήσουμε στις διεθνείς αγορές θα έχουμε ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία της μεταπολίτευσης είναι ότι οδήγησε στη χρεοκοπία μια χώρα με τεράστιο πλούτο» για να προσθέσει: «εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και στον πλούτο της».

 Δεσμεύτηκε ότι στις πρώτες έξι εβδομάδες θα προχωρήσει σε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια: το πρώτο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το δεύτερο για το φορολογικό νομοσχέδιο, το τρίτο για την περικοπή των δαπανών και την περιστολή της δημόσιας σπατάλης και τέταρτο το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, με θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

 Αποδεχόμαστε τον στόχο της περικοπής του ελλείμματος και της μείωσης του χρέους, αποδεχόμαστε τις βασικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο ανάκαμψη και να διορθωθούν οι αδικίες, για να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξες και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα, κάτι που το έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Τα ισοδύναμα μέτρα γι' αυτά που είπαμε είναι 550 εκατομμύρια ευρώ και ενδεικτικά μπορούν να βρεθούν από αύξηση του φόρου στα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Εξετάσαμε δαπάνες του δημοσίου που μπορούν να κοπούν χωρίς να θιγούν οι μισθοί και η ποιότητα των υπηρεσιών. Μία τέτοια περικοπή φθάνει αμέσως τα 400 εκατομμύρια ευρώ».

 Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε μέτρα για τους δανειολήπτες, τονίζοντας ότι «η δόση των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Όσοι έχουν μεγάλο πρόβλημα για μία τριετία θα πληρώνουν μόνο τόκους, είναι μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και αντέχουν οι τράπεζες».

 Επίσης, για τους ομολογιούχους που έχασαν τα χρήματά τους από το «κούρεμα» των ομολόγων είπε ότι «πρέπει να αποζημιωθούν, υπάρχει τρόπος να γίνει κυρίως με φορολογικές ελαφρύνσεις μελλοντικών χρόνων». Αναφέρθηκε όμως και στο «που θα βρεθούν τα 11,5 δισ. που είναι τα μέτρα του Ιουνίου; Η απάντηση είναι από την περικοπή της δημόσιας σπατάλης. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για περικοπές 18 δισ. Και με την ανάπτυξη της οικονομίας, για κάθε 1% που μειώνεται η ύφεση το έλλειμμα μειώνεται κατά ένα δισ. ευρώ».

 Ειδική αναφορά έκανε στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που θα δοθούν προς ιδιωτικοποίηση, τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου αλλά οι λειτουργίες θα ιδιωτικοποιηθούν. «Αν δεν ιδιωτικοποιήσουμε τώρα την «ΤΡΕΝΟΣΕ» σύντομα θα απαξιωθεί τελείως. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους θα επιφέρουν γενικότερη ανάπτυξη. Ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ρώσους Γάλλους κλπ. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό» τόνισε.

 Μίλησε όμως και για το πώς θα προχωρήσει η ανάκαψη το ταχύτερο δυνατόν.Πρώτον, με τα κοινοτικά κονδύλια 14,5 δισ. του ΕΣΠΑ που πρέπει να απορροφηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

 Δεύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά. Από την επανακαφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προκύψουν περιθώρια και θα υπάρχει ενίσχυση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Τρίτον, με την επιστροφή στις επιχειρήσεις των χρημάτων που χρωστά το δημόσιο ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

 Θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις- παραχώρησεις, όπως τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμιά μας και θα αναπτύξουμε ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων με ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν, είπε ο κ. Σαμαράς.

 Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική, έκανε λόγο «για χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων εφόσον χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή» και εξήγγειλε «μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%, φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, καθιέρωση τριών επιπέδων ΦΠΑ 19%, 9%, 5% και στο τέλος θα υπάρξει και μείωση στην φορολογία στα φυσικά πρόσωπα».

 Γενικά, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος είπε ότι θα μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας, θα μειωθεί η επαφή του εφόρου με τον φορολογούμενο και θα αυξηθούν οι ποινές για τους φοροφυγάδες. Επίσης, ανακοίνωσε ότι «θα αντικαταστήσουμε το «χαράτσι» με ένα νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό. Θα υπάρξει οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οι αντικειμένικές αξίες δεν θα αυξηθούν».

 Υποσχέθηκε ότι θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία ξεκινώντας από την κυβέρνηση. «Ξεκινάμε με 15 υπουργεία στην αρχή, για να φθάσουμε στα δέκα υπουργεία στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα γίνει συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου που σήμερα είναι πολλές και κατακερματισμένες.

 Ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά του, είναι η μείωση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δεσμεύτηκε για «Φαστ Τρακ» για όλες τις σημαντικές επενδύσεις και ειδική υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων, συμψηφισμό των οφειλών από και πρός το Δημόσιο και σύσταση γενικής γραμματείας εξωστρέφειας. Εξήγγειλε ακόμη προγράμματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και για προγράμματα καθετοποίησης και εξαγωγής προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και ενεργειακή επεξεργασία των απορριμάτων. Επίσης, προγράμματα αύξησης του τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας καθώς και αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές.

 «Θα αποενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, ο επιχειρηματίας είναι φίλος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΝΔ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι για να υλοποιηθεί η πολιτική του χρειάζεται η ομπρέλα της Ευρώπης και διατυπώνοντας τον στόχο του για ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει όσα χρειάζεται με τους θεματοφύλακες του κρατισμού.

 

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7101&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote