Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ανοίγει τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. ο Αρειος Πάγος Εκτύπωση E-mail
01.11.07
Με γνωμοδότηση του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να καταγράφει με τις δικές της κάμερες και να φωτογραφίζει τα άτομα που δημιουργούν επεισόδια σε δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις και σε πορείες.

Το υλικό αυτό μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιείται ως νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον των δικαστηρίων κατά των ατόμων που συλλαμβάνονται για τα επεισόδια. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, οι κάμερες θα τίθενται σε λειτουργία με την έναρξη των επεισοδίων.

 Η ίδια γνωμοδότηση αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να κατάσχει τις βιντεοκασέτες των τηλεοπτικών σταθμών και τα φιλμ των φωτορεπόρτερ. 

Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή του αναφέρει τα εξής: "Στην περίπτωση κατά την οποία σε συναθροίσεις και ειδικότερα πριν, κατά ή μετά το τέλος διαδηλώσεων και πορειών διαπράττονται αυτόφωρα εγκλήματα (κακουργήματα ή πλημελήμματα) από άτομα συμμετέχοντα αρχήθεν ή παρεισφρήσαντα σε αυτές είναι επιτρεπτή η εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, διά της χρήσεως των τιθεμένων τότε σε λειτουργία καταλλήλων τεχνικών μέσων, καταγραφή εικόνας και ήχου (καμερών φορητών ή σταθερών κλπ) αποτύπωση αυτών σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κλπ, με σκοπό τη βεβαίωση των τελουμένων αυτοφώρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση τών άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών.

 β. Δεν είναι επιτρεπτή η κατάσχεση από τις αστυνομικές αρχές κασετών, ταινιών, φωτογραφιών ή άλλων εξαρτημάτων στα οποία έχουν αποτυπωθεί με τη χρήση τεχνικών μέσων (καμερών κλπ) από εικονολήπτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή άλλους ιδιώτες, τελεσθέντα αυτόφωρα εγκλήματα. Δυνατή είναι μόνο η πρόσκληση για παράδοση αυτών". 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθείς να σχολιάσει τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά:

 "Η προσωπική πολιτική εκτίμησή μου είναι ότι κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να στοιχίσει και να ζυγίσει τα προσωπικά δεδομένα και το κοινωνικό συμφέρον, αυτό που λέμε κοινωνία, κοινωνικό συμφέρον, κοινωνική ευαισθησία που είναι ένα πολύ μεγάλο αγαθό το οποίο δεν πρέπει πάντα να το θυσιάζουμε στο βωμό της ατομικότητας.

 Πρέπει να γίνει ένας συγκερασμός γενικά και των προσωπικών δεδομένων που αφορούν το άτομο καθώς και το άτομο έχει αξία και είναι σπουδαίο αγαθό αλλά και η κοινωνία σαν σύνολο έχει και εκείνη τις δικές της αξίες, έχει δικές της ιεραρχήσεις που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.

Αυτό σαν μία γενικότερη παρατήρηση ενός πολιτικού 33 ετών. Καλή η ελευθερία, αν ήμουν δεξιός - δεξιός αυτό θα έλεγα, αλλά καλή και η ισότητα, αν ήμουν αριστερός. Επομένως κάπου θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός των δύο πραγμάτων και της κοινωνίας των προσωπικών δεδομένων".

 Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν έχει ενημερωθεί γι΄αυτήν και προσέθεσε ότι οι δικηγόροι τάσσονται κατά της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και θα θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. 

 ε-τυπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=710&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote