Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον Ακη
Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον Ακη Εκτύπωση E-mail
16.04.12

Αμεση αντίδραση της Φώφης Γεννηματά στην προσπάθεια του Γιάννη Μιχελάκη να συνδέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τις αποφάσεις για τις οποίες ελέγχεται ο πρώην υπουργός Αμυνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις.
Το θέμα είναι ότι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών. Αν το 2005 υπήρχαν στη διάθεση της Δικαιοσύνης και της Βουλής τα στοιχεία που υπάρχουν τώρα, η στάση όλων μας θα ήταν από τότε διαφορετική σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Τα σημερινά, όμως, στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί, κατά τρόπο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, να ταυτίσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια με την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010 για την διάσωση των ναυπηγείων και των χρημάτων που έδωσε ο ελληνικός λαός, χωρίς να έχει παραλάβει ώς τότε ούτε ένα υποβρύχιο.
Από τα χρήματα αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος, 730 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Θα έπρεπε δε, να θυμάται η ηγεσία της ΝΔ ότι το 2010 δεν υπεγράφη σύμβαση, αλλά ψηφίστηκε με ευρυτάτη πλειοψηφία και πρωτοφανείς όρους διαφάνειας νόμος του κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ως τότε στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Οι δε αντιρρήσεις της ΝΔ ήταν εστιασμένες μόνο στον τύπο των δύο νέων υποβρυχίων με ρητή δήλωση ότι δεν θέτει κανένα θέμα διαφάνειας. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει.
Προκύπτει όμως από τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ και μείζον ζήτημα ως προς τη λειτουργία της παρούσας Κυβέρνησης, καθώς η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει υλοποιήσει συνειδητά από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα τον ισχύοντα νόμο του κράτους για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια.
Ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται έτσι να εκτελεί κομματικές εντολές που παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους τα ποσά που έχει καταβάλει μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο, τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αυτό συνιστά εξαιρετικής σημασίας θεσμικό ζήτημα για το οποίο πρέπει προφανώς να επιληφθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αβραμόπουλος.
 
Φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Άμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».
Νωρίτερα και ενώ ο κ.Τσοχατζόπουλος βρισκόταν στον ανακριτή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά.
 
Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
 
Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων.
 
Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».
Μετά την δήλωση της κ.Γεννηματά, ακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση από τον κ.Μιχελάκη:
 
«O κ. Βενιζέλος, αντί αν επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, ας θυμηθεί τι έκανε το 2004 και το 2005, στην Εξεταστική Επιτροπή ως συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου.
 
Ο κ. Βενιζέλος –αν είναι δυνατό! – έλεγε, τότε, ότι οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών του κ. Τσοχατζόπουλου, που είχαν εντοπιστεί, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αριθμοί τηλεφώνων. Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι πήρε έναν από αυτούς και βγήκε στο τηλέφωνο κάποιος βουλευτής.
 
Να θυμίσουμε ακόμα στον κ. Βενιζέλο, ότι έδωσε, τότε, δύο συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά και να καταγγείλει τη Ν.Δ. που επέμενε στη διαφάνεια και το σεβασμό του δημόσιου χρήματος.
 
Σε ό,τι αφορά την απόλυτα σωστή στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ, εάν πρωτύτερα δεν προχωρήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση και την παράδοση των υποβρυχίων, είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
 
Το ίδιο ισχύει για την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, να μην γίνει στο μέλλον, καμία πληρωμή, εάν πρωτύτερα δεν δοθεί έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έστρεψε τα βέλη κατά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας:
 
«H υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος το οποίο οικοδομήθηκε επί χρόνια από τον δικομματισμό στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να ξεπλύνουν τις μνημονιακές τους αμαρτίες.
 
Η σύμβαση αυτή μπορεί να υπογράφτηκε από τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά εκτελείται ακόμα και σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. τόσο για την υλοποίησή της, όσο και γιατί σιωπούν απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει η σύμβαση και να επανεξεταστεί από μηδενική βάση».
Ethnos.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7087&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote