Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπανδρέου: Ζητώ καθαρή και νικηφόρα εντολή
Παπανδρέου: Ζητώ καθαρή και νικηφόρα εντολή Εκτύπωση E-mail
31.10.07
Μεγάλη, καθαρή και νικηφόρα εντολή ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις 11 Νοεμβρίου, μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Ιβανώφειο» της Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε πολλές φορές τις λέξεις ανατροπή και αλλαγή για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου και πρόσθεσε ότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα ανήκει στο λαό, θα είναι ελεύθερο και αυτόνομο από κάθε εξωθεσμικό κέντρο, θα είναι ταγμένο να εκφράζει αυθεντικά και γνήσια το λαό.

 Το ΠΑΣΟΚ θα έχει σαφή και καθαρή ταυτότητα και θέσεις, θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, και θα συγκρούεται διαρκώς με τη συντήρηση και τον κακό του εαυτό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου υπό τους ήχους συνθημάτων όπως «σελίδα νέα στα χνάρια του Ανδρέα». 

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας θα είναι ένα κίνημα αρχών και αξιών και όχι των αρχόντων και προυχόντων και πρόσθεσε ότι η νίκη του στις εκλογές δεν θα έρθει ως προσωπικό κατόρθωμα ενός ηγέτη, αλλά ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και κατάκτησης ενός πανταχού παρόντα και συμμέτοχου λαού.

Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει αντιπολιτευτική τακτική που δεν θα αναδεικνύει σε δικά του πρότυπα τα πρότυπα των αντιπάλων του, δεν θα ζηλεύει τους αρχηγούς της δεξιάς και δεν θα προτείνει τη μίμησή τους.

 «Δεν θέλουμε να μιμηθούμε τη δεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και πάλι στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί από αυτά αλλά και από τους επιχειρηματίες να σέβονται την αυτονομία του.

 «Ήρθε η ώρα της λύτρωσης» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς και «η ώρα της μετατροπής της εσωκομματικής διαδικασίας σε δημιουργική πνοή μιας νέας πολιτικής». Να αφήσουμε πίσω μας, τόνισε, όσους μιλούν για διχασμό και όσους επενδύουν σε ήττες και να πάμε μπροστά με αυτούς που ξέρουν ότι οι νίκες προϋποθέτουν μια νέα εποχή πολιτικών συμμαχιών και πρωτοβουλιών.

 Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε τη δεύτερη ευκαιρία που της έδωσε ο λαός και την χαρακτήρισε κυβέρνηση επισφαλών ισορροπιών, διαρκών συμβιβασμών, μειωμένων ικανοτήτων και επικίνδυνων χειρισμών.

 Η ευθύνη για την ΠΓΔΜ ανήκει στον πρωθυπουργό Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε «όλη την ευθύνη για το πρόβλημα όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό» τονίζοντας ότι η προκλητική αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι η προδιαγεγραμμένη συνέπεια των χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή.

 Και απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό ανέφερε «αυτή την αδιαλλαξία των Σκοπίων την επιτρέψατε εσείς κύριε Καραμανλή». Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην ψάξει να βρει συνενόχους στην αποτυχία της και να μην προσπαθήσει να μετατοπίσει τις ευθύνες της για τις κρίσιμες αποφάσεις στον ελληνικό λαό, ενώ χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλους τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες του κ. Νίμιτς και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολούθησε την τακτική της απόλυτης σιωπής, εκεί που έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του.

 Σχετικά με τη θέση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί να μην τηρηθεί η υποχρέωση της ΠΓΔΜ για μια αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία για κάθε διεθνή χρήση. Και σε ότι αφορά στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι μια τέτοια διεύρυνση δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα κανενός, ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι συλλογική και ομόφωνη και ότι χωρίς την ελληνική συναίνεση, δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε μια αντίληψη που είναι κυρίαρχη στην Θεσσαλονίκη και η οποία την φέρνει σε αντιπαράθεση με την Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την ύπαρξη του προβλήματος στη γραφειοκρατία του πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως στην διαμόρφωση μιας κάστας, ενός τοπικού κατεστημένου το οποίο είναι εξαρτημένο και παρασιτικό, διεφθαρμένο, αναχρονιστικό και αντιαναπτυξιακό και το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντλώντας την ισχύ του από αυτή τη διαμεσολάβηση.

 Όλοι αυτοί, τόνισε, βολεύονται να φωνάζουν για τη Θεσσαλονίκη αλλά είναι απλοί μεσάζοντες σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα στην Αθήνα. Απλά πρόσθεσε πουλάνε εξυπηρέτηση και το παίζουν προστάτες σε κάποιους που είναι λιγότερο ισχυροί από τους ίδιους στην πόλη.

 Κύριος εκφραστής αυτού του συστήματος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά πρόσθεσε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες και το ίδιο για αρκετά χρόνια συμβιβάστηκε με αυτή την πελατειακή και καθεστωτική αντίληψη και ανέχθηκε ένα άθλιο κατεστημένο που χαλιναγωγεί και εκμεταλλεύεται τις υγιείς δυνάμεις της πόλης.

 Αυτό υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να το αλλάξουμε και μάλιστα από τις 12 Νοεμβρίου.

 καθημερινη

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=708&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 31.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote