Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δρομολογούνται αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΕΥΠ Εκτύπωση E-mail
31.10.07

Σχέδιο νόμου, το οποίο επιφέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα - πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα, έως τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή, αναμένεται να προωθήσει στη Βουλή και το νέο εκλογικό νόμο, τον οποίον έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενημερώνοντας χθες διεξοδικά τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία της ΕΥΠ, η οποία θα πρέπει να είναι «οργανωμένη πάνω στα θέματα, που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Οπως είπε ο υπουργός, μέσα στο πλαίσιο της ΕΥΠ θεσμοθετείται πλέον ο ρόλος του εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με θητεία. Εφεξής, κάθε απόφαση, η οποία σχετίζεται με άρση απορρήτου και συναφή θέματα, θα λαμβάνεται σε συνεννόηση με τον εισαγγελικό λειτουργό. Η παρέμβαση των πολιτικών προσώπων που δεν έχουν δικαστική ιδιότητα με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακόμη, εντός της ΕΥΠ δημιουργείται συντονιστικό συμβούλιο διαχείρισης πληροφοριών σε διυπουργικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να αξιολογούνται οι πληροφορείς εκείνες που έχουν εθνική σημασία, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα για τις ατομικές ελευθερίες.

Πρόθεση της κυβέρνησης, πάντα κατά τον υπουργό Εσωτερικών, είναι να πιστοποιηθεί η ΕΥΠ έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης ως η υπηρεσία εκείνη, που έχει την ευθύνη της φύλαξης των πληροφοριών και την ευθύνη της προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα. «Θα γίνεται οργανωμένος και σε βάθος κοινοβουλευτικός έλεγχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι όταν θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση θα ζητήσει να προωθηθεί αυτή η ρύθμιση. «Είναι ανάγκη η υπηρεσία αυτή να έχει αυτόν τον έλεγχο και γι’ αυτό θα ζητήσουμε από τη Βουλή μέσω του κανονισμού να οργανωθεί και η διαδικασία, αλλά και το όργανο εκείνο, που μέσα στη Βουλή, θα είναι αρμόδιο για να κάνει αυτόν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του εκλογικού νόμου, ο οποίος πάντως αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου, και πάντως πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παυλόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός θα έρθει η πρόταση στην κυβερνητική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει και την τελική μορφή του νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί».

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=707&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote