Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κρίσιμες διαπραγματεύσεις
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Εκτύπωση E-mail
31.10.07
Κρίσιμος θεωρείται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας που αρχίζει αύριο Πέμπτη στη Νέα Υόρκη υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιους Νίμιτς. Έμμεση αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική που την κατευθύνει η λογική των συναινέσεων και του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών.
Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ακόμη ότι η επιμονή σε στείρα αδιαλλαξία γίνεται πηγή προβλημάτων, σημειώνοντας παράλληλα πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μόνο για χάρη του διαλόγου.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Δώδεκα χρόνια μετά την ενδιάμεση συμφωνία Αθήνα και Σκόπια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την τελική ονομασία.

Την Πέμπτη στο δικηγορικό γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αρχίζουν εκ νέου διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η Ελλάδα θα αγωνιστεί για μία δίκαιη λύση, τονίζει η Αθήνα ενώ τα Σκόπια παραμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους.

Από το βήμα του Ambassadors’ Forum η υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στα Σκόπια:

" Κατ’ ουσίαν, διάλογος είναι και η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση όμως δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον, χάριν του διαλόγου. Ο εξέχων Έλληνας διπλωμάτης, Βύρων Θεοδωρόπουλος, γράφει: Η διαπραγμάτευση είναι ένα διάλογος που όταν αρχίζει έχει συγκεκριμένο στόχο. Δηλαδή, να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση, γραπτή ή προφορική, αλλά πάντως πολιτικά και νομικά δεσμευτική". Το πώς προσέρχεται κανείς σε μια διαπραγμάτευση έχει μεγάλη σημασία. Προσέρχεται με διακηρυγμένη την αμετακίνητη αδιαλλαξία του; ή με εποικοδομητική διάθεση και καθαρές θέσεις για ένα καλύτερο μέλλον;".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ερωτώμενος σχετικά ανέφερε πως αυτός ο γύρος είναι ο κρισιμότερος όσων έχουν προηγηθεί απ’ όταν ανέκυψε το θέμα και πρόσθεσε πως είμαστε, ως χώρα και ως λαός, σε θέση μάχης και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε καλή λύση.

"Αυτή την ώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία. Οι Έλληνες αξιώνουν από όλα τα κόμματα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούν να βάζουμε στα εθνικά θέματα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση στα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για το θέμα της ΠΓΔΜ, και την επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη τόνισε:

"Η πολιτική είναι μία και ενιαία και έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε πως στο θέμα της ονομασίας είναι κάθετα αντίθετος με την κυβέρνηση.

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας τίχθηκε o επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η κ. Μπακογιάννη μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και μεταξύ άλλων θεμάτων θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Για τον ίδιο λόγο ην Τετάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για το Σκοπιανό την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=706&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote