Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στο μυαλό του Αϊνστάιν με ένα κλικ
Στο μυαλό του Αϊνστάιν με ένα κλικ Εκτύπωση E-mail
22.03.12

«Είδα τη φωτογραφία σας στην εφημερίδα. Νομίζω πως πρέπει να κουρευτείτε», έγραφε η επιστολή ενός εξάχρονου κοριτσιού προς τον Αλμπερτ Αϊνστάιν. Ο ίδιος, κάποια άλλη στιγμή, συμπλήρωνε στο σημειωματάριο του ότι «διενεργώ επιστημονική έρευνα για να διαπιστώσω για ποιο λόγο οι ιδιοφυείς τείνουν συχνά να έχουν μακριά μαλλιά».

Ο μεγάλος φυσικός έγραφε συχνά και όχι μόνο για δυσνόητα επιστημονικά θέματα. Εγραφε για πολιτική, έγραφε σκέψεις για ζητήματα της καθημερινότητας, επιστολές στις γυναίκες που αγαπούσε, γράμματα στη φιλάσθενη μητέρα του ενώ κρατούσε ακόμη και ταξιδιωτικά ημερολόγια. Τα χειρόγραφα του Αϊνστάιν αλλά και σημειώσεις ή επιστολές που ο ίδιος έστελνε ή έπαιρνε από διάφορους αποδέκτες συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο αρχείο, κοντά στα 80.000 έγγραφα, που θα αρχίσει σταδιακά να αναρτάται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.alberteinstein.info
Πολύ πριν πεθάνει το 1955, ο Αϊνστάιν κληροδότησε μεγάλο μέρος του υλικού αυτού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που είχε συμβάλει ο ίδιος να δημιουργηθεί το 1925, τέσσερα χρόνια μετά τη βράβευση του με το Νομπέλ Φυσικής.
ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Το πανεπιστήμιο με τη χορηγία του Ιδρύματος Πολόνσκι στη Βρετανία ψηφιοποίησε ολόκληρο το αρχείο δημιουργώντας ένα φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης που θα είναι διαθέσιμο online σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα θελήσει να μελετήσει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του Αϊνστάιν. «H γνώση δεν είναι για να κρύβεται αλλά για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν», ανέφερε ο πρόεδρός του Μεναχέμ Μπεν Σασόν. Στο πανεπιστήμιο αυτό, ο Αϊνστάιν είχε κληροδοτήσει και το αρχικό χειρόγραφο 46 σελίδων στο οποίο για πρώτη φορά εξέθετε με συστηματικό τρόπο τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Η περίφημη εξίσωση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας (E=mc2 ) όπου περιγράφεται η σχέση ανάμεσα στην ενέργεια, τη μάζα και την ταχύτητα του φωτός, αναγράφεται μόνο σε τρία χειρόγραφα, το ένα εκ των οποίων είναι ήδη προσβάσιμο διαδικτυακά. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε το 2003 και αρχικά περιελάμβανε 900 χειρόγραφα. Σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 2.000 που αφορούν στον προσωπικό και δημόσιο βίο του μεγάλου φυσικού, μέχρι το έτος 1923 όταν ήταν 44 ετών.


ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ενα ακόμη έγγραφο που αναμένεται να αναρτηθεί είναι μια επιστολή γραμμένη το 1930 στα γερμανικά που έστειλε στην αραβική εφημερίδα «Falastin», προτείνοντας τη σύσταση ενός μυστικού συμβουλίου που θα συνέβαλλε στον τερματισμό της εβραιοαραβικής σύγκρουσης στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη. Οραματιζόταν μια επιτροπή από 8 Εβραίους και Αραβες, την οποία θα αποτελούσαν από κάθε πλευρά ένας φυσικός, ένας δικαστής, ένας έμπορος κι ένας κληρικός και η οποία θα συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα. «Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο, θα συμβάλει προς μία κατάσταση όπου βαθμιαία οι διαφορές θα εξαλειφθούν», έγραφε στην επιστολή του.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7050&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote