Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow Με μπουζούκια και λαϊκά άσματα θα πλαισιωθεί πάλι η παρέλαση των Ελλήνων στην Νέα Υόρκη;
Με μπουζούκια και λαϊκά άσματα θα πλαισιωθεί πάλι η παρέλαση των Ελλήνων στην Νέα Υόρκη; Εκτύπωση E-mail
14.03.12

Του Σάκη Σερέτη

Την επίσημη απάντηση στον  τίτλο που παραθέτω, υποθέτω ότι θα κληθούν να δώσουν άμεσα οι υπεύθυνοι διοργανωτές της παρέλασης στην Νέα Υόρκη, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί, εάν θα επαναληφθούν τα περσινά παρατράγουδα της παρέλασης.   

Έτσι, τις επόμενες ημέρες  αναμένεται να φανεί, εάν θα μεταβληθεί σε άνθρακες  ο “θησαυρός” των ελπίδων τηλεοπτικής προβολής, που τρέφουν οι παράγοντες της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης,  καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη  ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τον “στρατηγικό επενδυτή” του εγχειρήματος Ιωάννη Κατσιματίδη.

Ήδη έχουν απομείνει  11 ημέρες  πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και η επίσημη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας στο ερώτημα, με ποιούς όρους θα πραγματοποιηθεί  η ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της φετεινής παρέλασης, αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, εκφράζοντας την θέση της πλειοψηφίας των μελών  της Ελληνικής Ομοσπονδίας, η οποία  διαφωνεί  κάθετα στην επιβολή του καρναβαλίστικου τύπου εορτασμού της εθνικής ανεξαρτησίας στην 5η λεωφόρο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης,  επεδίωξε από πολύ νωρίς εφέτος μια συνάντηση με τον κ. Ιωάννη Κατσιματίδη, προκειμένου να του μεταφέρει την εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη των ομογενών,  σχετικά με  την εμφάνιση διαφόρων λαϊκών τραγουδιστών κατά την διάρκεια της παρέλασης, που παραπέμπουν σε λαϊκό πανηγύρι.
Στο σημείο αυτό, θα κάνω μια παρένθεση φρεσκάροντας τις μνήμες  σχετικά με τα περσινά καμώματα της τηλεοπτικής παραγωγής, τα οποία κυριολεκτικά   άφωνοι παρακολουθούσαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, όπως  επίσης και οι υπεύθυνοι διεξαγωγής της παρέλασης.
Βεβαίως, από τον τρόπο που αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας πέρυσι, φάνηκε ολοκάθαρα ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση για τις μουσικές εκπλήξεις που τους επεφύλαξε η τηλεοπτική παραγωγή, όπως επίσης και για τους χορούς των τηλεπαρουσιαστών στην διπλανή πίστα, που προφανώς είχε στηθεί και για  τις δικές τους χορευτικές επιδείξεις.
Επίσης να θυμίσω, ότι  στην ίδια πίστα φιλοξενήθηκαν και διάφορα μουσικά συγκροτήματα, τα οποία παρουσιάζοντας το δικό τους λαϊκό πρόγραμμα ταυτόχρονα με την παρέλαση των τμημάτων, κατάφεραν να μετατρέψουν την Εθνική παρέλαση σε εμποροπανήγυρη, προκαλώντας την δυσαρέσκεια όλων των παρευρισκομένων.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των υπεύθυνων διοργανωτών της περσινής παρέλασης, που  ζητούσαν από τον κ. Κατσιματίδη  να σταματήσει  η ορχήστρα τα δικά της τραγούδια και να ακουστούν τα εθνικά εμβατήρια, το πανηγύρι  σταμάτησε  ταυτόχρονα με την λήξη της δίωρης ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης, αποδεικνύοντας περίτρανα, πόσο σοβαρά έλαβαν υπόψη οι τηλεοπτικοί χορηγοί  την αντίθετη στάση των επισήμων διοργανωτών της εθνικής παρέλασης και όλων των υπολοίπων.
Εμφανώς ενοχλημένος από αυτή την εικόνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Δημήτριος, όπως επίσης και οι πολιτικοί επισκέπτες από την Ελλάδα, παρακολουθούσαν απορημένοι τον καινούργιο τρόπο απόδοσης τιμών στους ήρωες της επανάστασης του 1821,τον οποίο αβασάνιστα  επέβαλλαν  οι χορηγοί της τηλεοπτικής αναμετάδοσης.
Χαρακτηριστική του κλίματος, ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου, που εκπροσωπώντας   το Ελληνικό κοινοβούλιο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας  στην περσινή  παρέλαση στην 5η λεωφόρο είχε αναφέρει τα εξής:  «οι Έλληνες παρότι είναι επηρεασμένοι από πολιτιστικά δρώμενα Αμερικανικού και πολυπολιτισμικού τύπου, διατηρούν την ταυτότητα τους, αλλά στην παρέλαση θεωρώ σωστό, η μουσική υπόκρουση να αποτελείτε από παραδοσιακά τραγούδια ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση των τμημάτων που παρελαύνουν. Αυτό που ακούγεται σήμερα, είναι για ένα οικογενειακό γλέντι και όχι για παρέλαση».
Όλα αυτά όμως ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν και  είναι περασμένα θα μου πείτε,  σίγουρα όμως δεν είναι ξεχασμένα και σαν αξέχαστα παρατράγουδα, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιων καρναβαλίστικων “υπερπαραγωγών”, εις βάρος της παρέλασης των Ελλήνων της διασποράς.
Όμως εκ των πραγμάτων φαίνεται,  ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας και του οικονομικού χορηγού της τηλεοπτικής κάλυψης Ιωάννη Κατσιματίδη, δεν έχουν  μέχρι στιγμής  πλήρη  ταυτότητα απόψεων  και αν κρίνουμε από το ύφος των δηλώσεων που έκανε δημόσια στην πρόσφατη Πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση,  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωσταντίνος  Λαμπράκης, μάλλον δεν έχει επιτευχθεί ακόμη  η ανάλογη συμφωνία που θα ανταποκρίνεται θετικά στις θέσεις που εξέφρασαν οι περισσότεροι  Ομογενείς.
Διαφορετικά, δεν εξηγούνται αλλιώς  οι  “μπηχτές” του κ. Λαμπράκη, περί  πιθανής ματαίωσης της  ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης,  εφόσον δεν ανταποκρίνεται στις επιλογές της Ομοσπονδίας.
Κοντός ψαλμός αλληλούια φίλοι μου, καθώς σε λίγες ημέρες  αναμένεται να αποδειχθεί, ποιός θα είναι ο καπετάνιος που ρυμουλκεί την γαλέρα των αποφάσεων  και σε ποιό λιμάνι θα αγκυροβολήσει…..       
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7037&Itemid=34

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων