Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπαρόζο: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»
Μπαρόζο: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» Εκτύπωση E-mail
01.03.12

«Είναι ώρα να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνουμε για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. «Η Ελλάδα μπορεί», είπε - στα Ελληνικά - ο κ. Μπαρόζο. «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι συμφωνήθηκαν συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και στην ανάπτυξη.

 Διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε η Επιτροπή θέλει να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και πριν το 2013, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης, κάτι, που όπως υπογράμμισε θα δώσει εξαιρετική ώθηση στην απασχόληση και τις επενδύσεις.

 Καταλήγοντας, δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

 «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί να μην τα καταφέρει η Ελλάδα; Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ικανή και θα επιτύχει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

 Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού στηρίζει το πρόγραμμα και ζητεί μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας πως το πρωτογενές έλλειμμα έδχει μειωθεί κατά 8% και έχει ήδη ανακτηθεί περίπου το ένα τρίτο της χαμένης ανταγωνιστικότητας.

 Ο κ. Παπαδήμος μίλησε για εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

 Η ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως οι υπηρεσίες της Ομάδας Εργασίας της Κομισιόν στην Ελλάδα πρέπει να είναι συντονισμένες.

 Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής: το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα «Ήλιος» που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.

 Ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.

 Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

 Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Ζ. Μπαρόζο, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ορισμού επιτρόπου με ευθύνη το έργο της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης, που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και η οποία λειτουργεί, υπό την αιγίδα του ιδίου προσωπικά καθώς και του αντιπροέδρου Ο. Ρεν.

 «Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

 Σχολιάζοντας το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνει για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης είναι να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7020&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote