Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Ενας φίλος «έφυγε απόψε» απ' τα παλιά...
Ενας φίλος «έφυγε απόψε» απ' τα παλιά... Εκτύπωση E-mail
29.10.07

Ενας φίλος έφυγε «απόψε» από τα παλιά. Μία από τις πιο αγαπημένες φωνές του ελαφρού τραγουδιού της Ελλάδας, ο Τζίμης Μακούλης, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε ήταν τα τραγούδια «Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά» του συνθέτη Γιώργου Μουζάκη, που ήταν μάλιστα το αγαπημένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το «Βίρα τις άγκυρες», το «Ενα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο» και «Τσιγγάνα καρδιά».

Ξεκίνησε την πορεία του το 1948 στο μουσικό θέατρο, τραγουδώντας έργα Ελλήνων συνθετών, όπως Καπνίσης, Μουζάκης, Θεοφανίδης, Ιακωβίδης κι έγινε ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του ελαφρού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Ομως η καριέρα του κατά κύριο λόγο εκτυλίχτηκε κι εκτοξεύτηκε στο εξωτερικό, στη Γερμανία που πήγε το 1956, στην Αμερική, στην Ιαπωνία κ.α. Εζησε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και εργάστηκε σε διάφορες μουσικές σκηνές προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Συνεργάστηκε και τραγούδησε με τους μεγαλύτερους μουσικούς και ερμηνευτές της εποχής, όπως την Ελα Φιτζέραλντ, τον Λούις Αρμστρονγκ, τον Ντιουκ Ελιγκτον και τη Δαλιδά.

Το ταλέντο του είχε αναγνωριστεί από πολλούς ξένους καλλιτέχνες κι έκανε μεγάλες επιτυχίες και πολλούς χρυσούς δίσκους. Μάλιστα το 1961 εκπροσώπησε την Αυστρία στη Γιουροβίζιον.

«Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ»
Κάποια τραγούδια είχε συνθέσει ο ίδιος, ενώ σε κάποια άλλα είχε γράψει και τους στίχους. Αλλες επιτυχίες που τραγούδησε ο Τζίμης Μακούλης: «Απ όλες ξεχωρίζεις», «Καλοκαίρι και χειμώνας», «Η ευτυχία είσαι εσύ», «Αμαξά τράβα μπρος» «Για σένα ωραία μου μαντάμ», «Σαν αγαπάς», «Φταίνε τα μάτια σου», «Γιατί να κλαις μπεμπέκα», «Είσαι ένας άγγελος», «Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ», «Θαλασσοπούλια», «Θυμάμαι», «Λωρίττα», «Μaitre Ρierre», «Τι καλά», «Μια Ελληνοπούλα μου χει πάρει την καρδιά», «Κουκλίτσα μου κερένια».

Για να αναπολήσουμε λίγο τη φωνή του Τζίμη Μακούλη, ας θυμηθούμε το τραγούδι «Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά». Γράφτηκε ένα καυτό μεσημέρι του 1956 από τον Γιώργο Μουζάκη στην πλατεία Βικτωρίας και τραγουδήθηκε στην επιθεώρηση «Βίρα τις Αγκυρες»: «Μοναχός μου πάλι βρέθηκα και για μια στιγμή σε σκέφτηκα/ κι αναπολώντας στη φτωχή την κάμαρά μου/ ήρθε ένας φίλος να ξυπνήσει τα όνειρά μου...».

Ο Τζίμης Μακούλης είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Πέθανε ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, αλλά δεν έχει ακόμα οριστεί τοποθεσία και ώρα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=701&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote