Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέα σενάρια εκλογών
Νέα σενάρια εκλογών Εκτύπωση E-mail
29.10.07
Στο τραπέζι του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, υπάρχει σχέδιο για εκλογές τον Απρίλιο, με επίσημη αιτία το Σκοπιανό, και λίστα. O Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίζει στα σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν μια σειρά πολιτικοί λόγοι που υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν την πολιτική και κοινοβουλευτική του ενίσχυση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο είναι η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που τοποθετείται στις αρχές του 2008. Με βάση το νέο νόμο, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 50 έδρες και όχι 40, όπως είναι σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες 250 έδρες θα μοιράζονται αναλογικά.

O Απρίλιος του 2008 δεν είναι ένας τυχαίος μήνας. Τότε τοποθετείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤO στο Βουκουρέστι, που αποτελεί το ανώτατο όργανο που θα αποφασίσει την είσοδο ή όχι των Σκοπίων στο ΝΑΤO. Ως τότε, αναμένεται να διαρκέσει και η πρωτοβουλία του μεσολαβητή του OΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Μάλιστα, η εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Νίμιτς θα φροντίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να φτάσει με νέα πρόταση πολύ κοντά στο χρόνο κατά τον οποίο θα κρίνεται η πορεία των Σκοπίων στη Συμμαχία. Εάν τα Σκόπια επιδείξουν καλή θέληση και πουν ναι στη σύνθετη ονομασία, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συναίνεση του ΠΑΣOΚ για να προχωρήσει στο συμβιβασμό. Επειδή το να δεχτούν οι γείτονες συμβιβασμό φαίνεται μάλλον απίθανο, αρκετοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσω του «βέτο» διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη συρρίκνωση του ΛΑOΣ, με στόχο να μην ξαναμπεί στη Βουλή. «Το επόμενο βήμα μετά το “βέτο”, είναι ο πόλεμος», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης, αφήνοντας έτσι να διαφανεί πως στην περίπτωση που η Ελλάδα πει όχι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤO και πάει με αυτό το σύνθημα στις εκλογές, ο ΛΑOΣ αφοπλίζεται.

Το ΠΑΣOΚ

Ως τον Απρίλιο, όμως, μεσολαβούν αρκετοί μήνες και ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ΛΑOΣ, αλλά το ΠΑΣOΚ. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη τριών ζητημάτων που, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα οδηγήσουν το ΠΑΣOΚ στην έκφραση διαφορετικών απόψεων. Τα ζητήματα που θα ανοίξουν είναι το ασφαλιστικό, ο εκλογικός νόμος και το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είναι σαφές ότι στο ΠΑΣOΚ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι διαφορετικές απόψεις εκφράζουν στελέχη που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Βενιζέλο, από εκείνα που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου. Καλώντας η κυβέρνηση το ΠΑΣOΚ να πάρει θέση μετά την αποχώρηση του Θόδωρου Πάγκαλου, θεωρεί πως θα δημιουργήσει εσωτερική αναταραχή στο κυβερνών κόμμα, με αιχμή ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία.

Τον ίδιο στόχο έχει το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Oι πληροφορίες που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως η πλευρά Βενιζέλου αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, σε αντίθεση με την πλευρά Παπανδρέου που βλέπει στο βάθος ακόμη και κυβέρνηση συνασπισμού με το ΣΥΡΙΖΑ. O εκλογικός νόμος μπορεί, λοιπόν, κατά ορισμένους στην κυβέρνηση να αποτελέσει ένα πεδίο διαμάχης για το ΠΑΣOΚ.

Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη θα προκληθεί για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που προβλέπει τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Oι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣOΚ είναι δεδηλωμένες και αυτό κατά πολλούς αποτελεί την πρώτη σοβαρή πολιτική σύγκρουση που μπορεί να εκδηλωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Oλα αυτά δείχνουν πως η κυβέρνηση στοχεύει να εκμεταλλευτεί την παρατεταμένη εσωτερική αναταραχή στο ΠΑΣOΚ, καθώς η εκτίμησή της είναι ότι η 11η Νοεμβρίου δε θα αποτελέσει αφετηρία εκεχειρίας.

Ετοιμότητα

O βασικός ουσιαστικός λόγος που ο Κώστας Καραμανλής σχεδιάζει προσφυγή στις κάλπες και οι συνομιλητές του δεν τον διαψεύδουν, αντιθέτως η ΝΔ έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, δεν είναι άλλος από τη συμπεριφορά πολλών εκ των 152 βουλευτών που συνιστούν την ισχνή πλειοψηφία. Μαζί με το σενάριο των εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής έχει στο τραπέζι του και εισηγήσεις για προεκλογικές διαγραφές που θα οδηγήσουν στην αφαίρεση από τη λίστα των προσώπων που μέχρι τώρα φέρονται ενοχλητικά.

Το σίγουρο είναι πως ο κ. Καραμανλής βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων. Από τη μία πλευρά βλέπει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό που ονομάζει μεταρρυθμίσεις, γιατί κινδυνεύει από εσωτερικές αντιδράσεις, και από την άλλη αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όμηρος βουλευτών που δηλώνουν «αντάρτες». Γι’ αυτό και οι συνεργάτες του σε κάθε ευκαιρία θυμίζουν με νόημα πως «ο πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων».



ΝΤOΡΑ ΜΠΑΚOΓΙΑΝΝΗ:

Σεβασμός στον Βύρωνα Πολύδωρα

Με κατανόηση και ψυχραιμία συνιστά η υπουργός Εξωτερικών να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον «απασφαλισμένο» Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ η ίδια έδωσε ήδη το «καλό παράδειγμα», προσκαλώντας τους 40 βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής σε μία «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση για το Σκοπιανό.

Ειδικά για την περίπτωση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνιζε σε κουβέντα με συνεργάτες της, ότι ο Βύρων Πολύδωρας διαθέτει αυξημένη κομματική - παραταξιακή συνείδηση και είναι άνθρωπος με πολύ μακρά διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία. Εχει υπηρετήσει, όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, με πολλούς τρόπους το κόμμα και οφείλουν όλοι να το θυμούνται, όταν τον κρίνουν. Η θέση αυτή της υπουργού Εξωτερικών, που έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεών της πριν από λίγες ημέρες στη Λισαβόνα (όπου είχε τονίσει ότι «η Κοινοβουλευτική Oμάδα δεν είναι μεραρχία»), επιβεβαιώνει ουσιαστικά την πρόθεσή της να θέσει κάτω από μία «ομπρέλα» το σύνολο των δυσαρεστημένων βουλευτών της ΝΔ.

Αντιλαμβανόμενη τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας του Σκοπιανού -θέμα που προσφέρεται για επίδειξη «πατριωτικού φρονήματος»- η Ντόρα Μπακογιάννη θεώρησε σκόπιμο να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πρόληψης των ακραίων αντιδράσεων. Γι’ αυτόν το λόγο, μετά τη συνάντηση με τους «40» στη Ρηγίλλης, θα ακολουθήσουν επαφές με το σύνολο των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και, στη συνέχεια, με άλλους βουλευτές από όλα τα κόμματα -πέρα από το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που θα συγκαλέσει μετά την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣOΚ.

aggelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=699&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote