Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ναι» με μεγάλες ρωγμές για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
«Ναι» με μεγάλες ρωγμές για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Εκτύπωση E-mail
13.02.12

Με σοβαρότατες απώλειες για τις κομματικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν προσφάτως συνεργαστεί για τη στήριξη της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, κυριάρχησε χθες στη Βουλή το δημοψηφισματικό «Ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση, στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και στα προαπαιτούμενα για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας δημοσιονομικά μέτρα.

 

Υπέρ ψήφισαν 199 βουλευτές, ενώ η διαφοροποίηση 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 21 της Ν.Δ. και δύο του ΛΑΟΣ από την κεντρική κομματική γραμμή, είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή τους από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους.

 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κρίθηκε «ικανοποιητικό» από το Μαξίμου, που εκτιμά πως δίδεται επαρκές μήνυμα προς το εξωτερικό για τη βούληση της χώρας να εφαρμόσει τα μέτρα.
 
Συνολικά «Οχι» είπαν 74 βουλευτές, ενώ πέντε δήλωσαν «παρών». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου είχε λάβει κατά τη συγκρότησή της, ακριβώς για να προωθήσει το νέο πρόγραμμα, 255 ψήφους.
 
«Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρό. Αποτυπώνει ακραίες συνθήκες ανάγκης και συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας διατηρήσει στο ευρώ», είχε πει λίγο πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός, ενώ ανάλογες επισημάνσεις με ταυτόχρονη προειδοποίηση περί κυρώσεων σε περίπτωση απειθαρχίας, είχαν κάνει και οι κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς.
 
Σε μεγάλο βαθμό, την ψήφο αρκετών που εμφανίζονταν έως την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι ή και σχεδόν αρνητικοί, φάνηκε να επηρέασαν ώστε τελικώς να ψηφίσουν υπέρ, τα εκτεταμένα, καταστροφικά επεισόδια που επί πολλή ώρα παρέλυαν το Kέντρο, πέριξ του Κοινοβουλίου. Ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Σαμαράς -ο οποίος, νωρίτερα, επαναδιατύπωσε το αίτημα για πρόωρες εκλογές στις αρχές Απριλίου- έσπευσαν να παρομοιάσουν το χθεσινοβραδινό χάος με το τι ενδεχομένως θα ακολουθούσε μια χρεοκοπία. Τώρα, ζητούμενο είναι η ανταπόκριση των δανειστών και των αγορών στην απόφαση της ελληνικής Βουλής, καθώς και η αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων, σε νομοθετικό επίπεδο: Οι χθεσινές εγκεκριμένες πλέον συμφωνίες συνεπάγονται και την άμεση εφαρμογή σειράς κρίσιμων μέτρων, εξ εκείνων που θεωρούνται αναγκαία για την εφαρμογή του προγράμματος. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν και επιπρόσθετες ενέργειες, στο άμεσο μέλλον, για θεσμική επικύρωση του συνόλου των «προαπαιτουμένων» από τους πιστωτές, ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Ασαφές παραμένει το εάν θα αρκούν υπουργικές αποφάσεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ή θα χρειαστεί η ψήφιση του λεγόμενου «εφαρμοστικού νόμου», με πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.
 
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ψήφος προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία, καθώς ήρθε να σηματοδοτήσει πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική περίοδο ανακατατάξεις, και με τρόπο δυναμικό τον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη: Η ελληνική Βουλή, σήμερα, είναι εντελώς διαφορετική εκείνης που ανέδειξαν οι εκλογές του 2009. Ενδεικτικό είναι ότι εξαιτίας της επιλογής τους μπροστά στην κάλπη, απομακρύνθηκαν από τις κοινοβουλευτικές τάξεις κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, όπως είναι οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη και Χ. Καστανίδης, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. κ. Κ. Μαρκόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης!
 
Σε τροχιά κρίσης εισήλθε και το ΛΑΟΣ με δύο εκ των βουλευτών του να ακολουθούν διαφορετική πορεία εκείνης που χάραξε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης υπέδειξε την αποχώρηση πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας και την άρνηση έγκρισης του νέου Μνημονίου. Οι κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης παρέμειναν και υπερψήφισαν. Χωρίς επιπτώσεις υπήρξε διαφοροποίηση του κ. Λ. Αυγενάκη (ΔΗΣΥ). Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, είχαν ήδη καταγραφεί και παραιτήσεις βουλευτών.
 
Kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6987&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote