Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κατ' αρχήν συμφωνία των αρχηγών - Διασώζονται δώρα κι επίδομα αδείας
Κατ' αρχήν συμφωνία των αρχηγών - Διασώζονται δώρα κι επίδομα αδείας Εκτύπωση E-mail
05.02.12

Στη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που συγκαλείται σήμερα μεταφέρεται η τελευταία πράξη του θρίλερ για τη συμφωνία με τους πιστωτές και την ενεργοποίηση του PSI.

Κατ' αρχήν συμφωνία των αρχηγών - Διασώζονται δώρα κι επίδομα αδείας

Υστερα από συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου και κράτησε ολόκληρη την Ελλάδα με κομμένη την ανάσα επί 5 ώρες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε προσύμφωνο τεσσάρων σημείων -γενικών στοχεύσεων θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν με βάση τις χρησιμοποιηθείσες διατυπώσεις- το οποίο παρότι δεν προδίδει επίτευξη οριστικής συμφωνίας, απομακρύνει την προοπτική ναυαγίου που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την επιβίωση της χώρας στην κοινή νομισματική περιοχή.

Γλιτώνουν την Προκρούστειο κλίνη τα δώρα

Οι αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για όλα τα ζητήματα με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό και τις επικουρικές συντάξεις. Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι τα ποσοστά μείωσης του κατώτατου μισθού και των επικουρικών, ενώ 13ος και 14ος μισθός με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα διασώθηκαν στο «παρά πέντε».

Καυγάς για την... πατρότητα της διάσωσης

Της διαφαινόμενης διάσωσης του 13ου και 14ου μισθού ακολούθησε... διαγκωνισμός πατρότητας. Ετσι, συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το ζήτημα αυτό είχε «κλείσει» εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου τέτοιο ζήτημα δεν ετέθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Κατ' αρχήν συμφωνία των αρχηγών - Διασώζονται δώρα κι επίδομα αδείας

Οι ίδιοι συνεργάτες, με αφορμή, όπως λένε, "διαρροές" συνεργατών του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, έθεταν το ερώτημα: "Πως έσωσε ο κ. Σαμαράς, κάτι που δεν ετέθη;"

Διαβουλεύσεις στα κόμματα

Ούτως η άλλως, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πυροδότησε πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα κομματικά επιτελεία που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Ετσι στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, λίγο αργότερα σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ καθώς και σύσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά με στελέχη του οικονομικού του επιτελείου.

Κατ' αρχήν συμφωνία των αρχηγών - Διασώζονται δώρα κι επίδομα αδείας

 

«Λευκός καπνός» από την άφιξη Dallara

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι ενώ στις 7 το απόγευμα την πύλη του Μαξίμου διέβησαν οι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ κορυφώνοντας την αγωνία αλλά και στέλνοντας το πρώτο σημάδι «λευκού καπνού»: Αφού η συζήτηση είχε φθάσει στο PSI, μια πρώτη συμφωνία ήταν προ των πυλών.

Πανικός μετά τις πρώτες δηλώσεις

Ο πρώτος που εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Κατά κύριο λόγο ο τόνος και δευτερευόντως το περιεχόμενο της δήλωσής του δημιούργησαν προς στιγμήν εικόνα ρήξης: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που, εν συνεχεία, θα κατακάψει όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και αποχώρησε.

Πολύ πιο ήπιος αλλά αρκετά αινιγματικός, σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Σαμαράς λίγη ώρα αργότερα ανέφερε: «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση και η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο, να το αποτρέψω».

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδιδε ανακοίνωση που (διασκεδάζοντας και τις αρχικές εντυπώσεις) παρέθετε την επί της αρχής συμφωνία τεσσάρων σημείων στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί:

 «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

    1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ

    2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

    3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

    4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

 

    Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6977&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote