Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών
Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών Εκτύπωση E-mail
04.02.12

Σε νέα συνάντηση, το πρωί του Σαββάτου, θα συνεχιστεί το σκληρό παζάρι του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμμότητες και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το μεσημέρι θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών

 Ο υπουργός Οικονομικών, μετά από 12 ώρες συνάντησης που τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, τα οποία δεν προσδιόρισε.

 Ωστόσο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι όλα θα κριθούν πλέον στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και του Λουκά Παπαδήμου, αύριο το μεσημέρι.

 Επίσης έκανε γνωστό ότι γίνονται και θα γίνουν ακόμη πολλές τηλεφωνικές επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Τετάρτη θα συνεδριάσει τελικώς το συμβούλιο Eurogroup, το οποίο επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών

 Στην πολύωρη συνάντηση με την τρόικα συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς.

 Παρών ήταν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε οικονομικά θέματα, Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος σε κάποια στιγμή έφυγε από το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα για να ενημερώσει τον κ.Παπαδήμο για το σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες.

 Οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά και τα μέτρα για να κλείσει η τρύπα στους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012, καθώς και η παράμετρος του PSI που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 Στη συνάντηση πήρε μέρος το απόγευμα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέπας καθώς η τρόικα επανέφερε στο διάλογο το πιεστικό αίτημα για απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα.

 Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ανακοινώθηκε η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Βενιζέλου και Ρέπα για την έναρξη της αξιολόγησης των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 Από την αξιολόγηση αυτή, δεν θα εξαιρεθούν τελικά οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο, κατά 150.000 άτομα, εώς το 2015.

 Μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάωρης συνάντησης με την Τρόικα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοιχτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό.

 Θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί.

  Στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα μετάσχω σε τηλεφωνική συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία υποκαθιστά τη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

  Η συνεδρίαση με αυτοπρόσωπη παρουσία των Υπουργών Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

 Στο μεταξύ, θα έχουμε πολλές τηλεφωικές συζητήσεις οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του ελληνικού προγράμματος.

  Παράλληλα, έχουμε να οριστικοποιήσουμε την διαδικασία για το PSI, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι τώρα πια το ευκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας.

  Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι' αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι' αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης.

  Πρέπει να σώσουμε τη χώρα, πρέπει τώρα όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μοναδικό, ενιαίο μέτωπο να δώσουμε τη μάχη αυτή. Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα, για την πολιτική ηγεσία της χώρας».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6974&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote