Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Δεν είμαι αντάρτης, είμαι καταδρομέας»
«Δεν είμαι αντάρτης, είμαι καταδρομέας» Εκτύπωση E-mail
27.10.07
Βολεμένοι εργαζόμενοι, κατασπατάληση κονδυλίων, αφερεγγυότητα του... κράτους, συνθέτουν την εικόνα του ΕΣΥ, υποστηρίζει ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Α. Γιαννόπουλος, ο οποίος ξεκαθαρίζει: «Εγώ δεν είμαι αντάρτης» Πρόσφατα εμφανιστήκατε αγανακτισμένος, σχετικά με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές και ποιος φέρει την ευθύνη; 

Είναι γεγονός ότι εμπεδωμένες συνήθειες δεν αλλάζουν και τόσο εύκολα.

Χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στις μεταρρυθμίσεις να καταλάβουν την ανάγκη τους.

 Βέβαια παρά την υπάρχουσα πολιτική βούληση πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλους αυτούς τους φορείς να νιώσουν ότι οφείλουν να ξεβολευτούν γιατί έτσι θα πετύχουμε και θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

 Και για να γίνω κατανοητός, απλά δεν είναι δυνατόν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία να αναπτύξουν πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά θα πρέπει να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας -μέσα από κανόνες- από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας και να εξασφαλίζουν περίθαλψη για τους ασφαλισμένους τους.

 Αυτή η αλλαγή πρέπει να αρχίσει και έτσι λοιπόν εξηγείται η αγανάκτησή μου, κάτι που πλειστάκις το έχω διατυπώσει και δημόσια το έχω σχολιάσει. Τα χρήματα που διατίθενται για την υγεία επαρκούν για τη σωστή λειτουργία του ΕΣΥ ή θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης του συστήματος; 

Θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι τα χρήματα αυτά, που τώρα διατίθενται, αν είχαν μια καλύτερη κατανομή θα επαρκούσαν. Υπάρχει μελέτη που καταδεικνύει ότι ένα 40% των πόρων της υγείας χάνεται στο περιττό και τη σπατάλη.

 Με το νέο σύστημα προμηθειών προοιωνίζεται ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν αρχές διαφάνειας, οικονομίας και ελέγχου του συστήματος.

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συνενώσεις μονάδων υγείας και υπηρεσιών για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας που αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε στο ΕΣΥ.

Πολλά παραδείγματα μπορώ να αναφέρω, πού υπάρχει νοσοκομείο με χειρουργική κλινική -με προσωπικό και εξοπλισμό- και όλο το χρόνο έχει γίνει μία εγχείρηση.

Όμορα νοσοκομεία Αγία Σοφία - Αγ. Κυριακού - Αλεξάνδρα - Αρεταίειο, κ.λπ., μπορούν να έχουν κοινές υπηρεσίες υποστηρίξεως όπως εστίαση, φύλαξη, πλυντήρια, αποστείρωση, ακόμη δε και εργαστήρια.

 Αν αυτά τα πετύχουμε τότε θα δημιουργηθούν πόροι για βελτιώσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προχωρήσαμε με ομάδα εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, βρήκαμε όμως αντιστάσεις από πρακτικές και συνήθειες βολεμένων.

Πιστεύω ότι ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προχωρήσει διότι και τόλμη έχει και αποφασιστικότητα.

 Μιλήσατε για αναρχία στο χώρο της υγείας, αλλά και στον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα και πώς μπορεί να ξεπεραστεί; 

Πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό συμβούλιο ή επιτροπή προγραμματισμού και ελέγχου των διαφόρων προτάσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όσον αφορά την ανάπτυξη μονάδων ή τη δημιουργία τμημάτων νέου εξοπλισμού, κ.λπ.

 Δηλαδή, πρέπει να αποφεύγεται ο παραγοντισμός, η επανάληψη των ίδιων γνωστικών αντικειμένων στο ίδιο νοσοκομείο ή σε όμορα νοσοκομεία, να ενοποιηθούν διοικήσεις νοσοκομείων που μπορούν να αποτελέσουν νοσοκομειακό campus, να ελέγχεται η σκοπιμότητα της προμήθειας των αναλώσιμων υλικών και να τίθεται περιορισμός στην αλόγιστη χρήση τους.

Οι διευθυντές των τμημάτων, μονάδων, κλινικών, πρέπει να επιβραβεύονται, αν αποδεδειγμένα παρουσιάζουν ποιότητα υπηρεσιών με μικρότερο κόστος.

 Αντίστοιχα, οικονομικά bonus ή άλλα κίνητρα θα πρέπει να παρέχονται στη διοικητική υπηρεσία και τη νοσηλευτική, όπως παλαιότερα γινόταν στα ΝΠΙΔ.

 Είναι μεγάλη πρόκληση να έχεις ποιότητα υπηρεσιών υγείας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί το σώμα ΣΕΥΥΠ για ελέγχους προληπτικούς, όπως επίσης πρέπει να συσταθεί ένα σώμα συμβούλων - 30 τον αριθμό - που θα αναφέρονται άμεσα στον υπουργό εγνωσμένου επιστημονικού κύρους στις νέες τεχνολογίες και στο management υγείας, να κατευθύνουν, να συμβουλεύουν και να ελέγχουν αν οι παρατηρήσεις τους ολοκληρώνονται από τις διάφορες διευθύνσεις των νοσοκομείων.

 Όλοι μιλούν για συμφέροντα στο χώρο της υγείας, για «πιράνχας» και «τρωκτικά». Ωστόσο, κανείς δεν έχει «ενοχοποιηθεί» μέχρι σήμερα και η κατάσταση διαιωνίζεται. Μήπως τελικά οι «γνωστοί άγνωστοι» εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας; 

Κατά καιρούς στιγματίζονται οι προμηθευτές υπηρεσιών με αυτούς τους κακόγουστους επιθετικούς προσδιορισμούς. Προσωπικά ποτέ δεν χρησιμοποίησα αυτή την ορολογία, αντιθέτως σχολίασα ότι πρέπει το κράτος να έχει συνέπεια με αυτά που προσδιορίζουν οι νόμοι.

 Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πληρώνουν τα νοσοκομεία, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές μέσα σε 60 ημέρες. Εφόσον δεν τηρείται αυτό η αφερεγγυότητα του κράτους πώς χαρακτηρίζεται;

Οι προμηθευτές χρηματοδοτούν το σύστημα κατ αυτό τον τρόπο και αποπληρώνονται μετά ένα χρόνο ή δύο χρόνια. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο μετακυλύει τα χρέη του και κάθε τόσο θα κάνουμε ρυθμίσεις.

Σήμερα υπάρχει άνοιγμα 3 δισ. ευρώ. Άρα καταλαβαίνει ο καθένας μας ότι σε αυτή την αναρχία κάποιοι βάζουν βούτυρο στο ψωμί των προμηθευτών, διότι τους δίνουμε το δικαίωμα να υπερτιμολογούν και υπερκοστολογούν με διάφορους τρόπους τα προϊόντα τους.

 Δηλαδή, ο λύκος πάνω στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

 Είχα προχωρήσει τη συζήτηση με τραπεζικούς ομίλους για τη δημιουργία αλληλόχρεων λογαριασμών. Είναι ανοικτό το θέμα, μπορεί να περπατήσει, και φαντάζομαι ότι με το νέο σύστημα προμηθειών -τηρουμένων αυτών που σχολίασα- θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

 Όταν κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης διατυπώνει διαφορετική άποψη, κατηγορείται για «αντάρτικο». Έχετε αισθανθεί ως... αντάρτης και τι απαντάτε σε όσους φοβούνται τη σύγκρουση; 

Προσωπικά δεν αισθάνομαι ως αντάρτης. Ανήκω στον τακτικό στρατό της Νέας Δημοκρατίας, είμαι όμως επιχειρησιακός, είμαι στις ειδικές δυνάμεις καταδρομών. Έτσι τουλάχιστον με είχαν χαρακτηρίσει.

Έχω άποψη, γνώμη και κρίση. Δόξα τω Θεώ, δεν είμαι «φυτό», ανήκω στο ζωικό βασίλειο!!! γι αυτό με τίμησαν οι συμπατριώτες μου, τους οποίους υπηρετώ και υπεραγαπώ. 

Τα φακελάκια

Να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μπορεί να είναι η λύση για την εξάλειψη του φαινομένου με τα φακελάκια; 

Θα πρέπει οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών να αλλάξουν. Δηλαδή, πρέπει να αποφασίσουν οι γιατροί αν θέλουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης.

 Αυτό επιχειρήθηκε το 1992, είχε καλά αποτελέσματα, αλλά μετά το 1993 με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επανήλθαν στο παλαιό καθεστώς. Οι γιατροί το ζητούν αυτό, κάτω όμως από έλεγχο και βέβαια τις διευθυντικές θέσεις θα τις έχουν μόνο αυτοί που επιλέγουν το πλήρους και αποκλειστικής.

 Ακόμη μπορεί να συζητηθεί και γιατί όχι και κάποιοι ελευθεροεπαγγελματίες που το επιθυμούν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο νοσοκομεία, αφού βέβαια τύχουν συγκεκριμένης αξιολόγησης επιστημονικής επάρκειας από την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου.

Μπορούμε πολλά να κάνουμε, αυτά που είχα σχεδιάσει όταν ήμουν υφυπουργός, αν βέβαια εμπλεκόμενοι και φορείς θελήσουν να έχουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Τι είπε περί ανταρτών στην κυβέρνηση Ειδικές δυνάμεις  Δεν αισθάνομαι αντάρτης. Ανήκω στον τακτικό στρατό της Ν.Δ., είμαι όμως επιχειρησιακός, είμαι στις ειδικές δυνάμεις καταδρομών.

Έτσι τουλάχιστον με είχαν χαρακτηρίσει. Δεν είμαι φυτό Δόξα τω Θεώ, δεν είμαι «φυτό», ανήκω στο ζωικό βασίλειο!!! γι αυτό με τίμησαν οι συμπατριώτες μου τους οποίους υπηρετώ και υπεραγαπώ. 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=694&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 27.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote