Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στα όρια της ρήξης Παπανδρέου- Βενιζέλος
Στα όρια της ρήξης Παπανδρέου- Βενιζέλος Εκτύπωση E-mail
14.01.12

Σε κρίσιμο -υπαρξιακό- μονοπάτι βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης ανάμεσα σε Παπανδρέου και Βενιζέλο, μετά την πρόταση του πρώτου για εκλογή νέου αρχηγού λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, ιδέα που βρίσκει ριζικά αντίθετο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επιθυμεί άμεση εκλογή προέδρου με διαδικασίες εξπρές.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το Σαββατοκύριακο, καθώς συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, προκειμένου να αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις ομιλίες των δύο πρωταγωνιστών της κόντρας. Του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος- σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος- όπως και τα στελέχη που συγκροτούν τον πυρήνα υποστήριξης του- τηρεί σιγή ασυρμάτου, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και να μην θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με βουλευτές που ανήκουν στο "στρατόπεδο" του.

Πως στήθηκε το σκηνικό της ρήξης

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου πήρε πίσω την πρόταση του για "μεταβατική διαρχία" και αντ' αυτού πρότεινε την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος πριν από τις εθνικές εκλογές και μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, και τη σύγκληση Συνεδρίου τον Ιούνιο του 2012.

Το όργανο υπερψήφισε την πρόταση, με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο να απέχουν, λέγοντας ότι θα εκφράσουν τις θέσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο.
 
"Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 "Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα" η διαδικασία εκλογής προέδρου θα γίνει εντός του Μαρτίου, εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης.

Του Πολιτικού Συμβουλίου προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου- Βενιζέλου, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Σε δηλώσεις του, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου: "Χρειάζεται η συμβολή όλων των κομμάτων χωρίς δεύτερες σκέψεις, για να στηριχθεί το έργο της", είπε.

Επτά υφυπουργοί ζητούν παράταση

Την αναγκαιότητα -στην παρούσα φάση και, αν χρειαστεί, ακόμη και ως τον Οκτώβριο του 2013- παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του θεματοφύλακα, τονίζουν σε κοινό τους κείμενο, επτά υφυπουργοί της κυβέρνησης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ.

Γ. Ραγκούσης

Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Ραγκούσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε την ανάγκη τήρησης του καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση. Όπως ανέφερε, αυτή θα πρέπει να γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6935&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote