Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Spiegel: Αμφιβολίες του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Spiegel: Αμφιβολίες του ΔΝΤ για την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
08.01.12

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ένα έγγραφο του ΔΝΤ και αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημοσιονομικών.Το ΔΝΤ «αμφιβάλλει», κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί -με διάρκεια- να μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της, γράφει στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό «Spiegel».

 

«Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της». Αλλιώς, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%), λέει αυτό το έγγραφο του ΔΝΤ, γράφει το Spiegel.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ -ενόψει της προσεχούς επανόδου της «τρόικας» (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)- καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος «είναι λιγότερα» των αρχικώς αναφερθέντων.

Ζιχόφερ: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη»

Ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ενωσης, της CSU, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk διεφώνησε ευθέως με τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, «αν αποτύχει το ευρώ, τότε η Ευρώπη αποτυγχάνει. «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός ευρωζώνης, εντούτοις λειτουργεί η Ευρώπη, παραδείγματος χάρη η Βρετανία».

Ο ίδιος, επικαλούμενος το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ερωτώμενος τί μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη μια -ενδεχόμενη- αποχώρηση της Αθήνας από την ευρωζώνη, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι, «οι παρενέργειες», σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, 'δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί». «Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη», τόνισε.

Επανέλαβε, εξάλλου, την κομματική θέση των τελευταίων μηνών, δηλαδή ότι στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη, που -συστηματικά- παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Είναι ωμός αυτός ο τρόπος, όμως η απομάκρυνση (μέλους), ως υστάτη λύση, πρέπει να είναι εφικτή», τόνισε.

www.kathimeini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6926&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 08.01.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων