Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών ο Εφραίμ
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών ο Εφραίμ Εκτύπωση E-mail
27.12.11

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αφού πρώτα μετέβη στην Εισαγγελία Εφετών. Δεκάδες κληρικοί, μοναχές, πιστοί και υποστηρικτές του Εφραίμ είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική είσοδο του Εφετείου.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος σήμερα θα διανυκτερεύσει στην ΓΑΔΑ. Ο Εφραίμ μεταφέρθηκε στο Εφετείο προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης και αμέσως μετά οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ.

Το ένταλμα εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κων. Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντώνη Λιόγα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κατηγορούμενος μοναχός, δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Έξω από την κεντρική είσοδο του Εφετείου συγκεντρώθηκαν προς συμπαράσταση του κατηγορουμένου μερικές δεκάδες κληρικοί, μοναχές, πιστοί και υποστηρικτές του Εφραίμ. Οι συγκεντρωθέντες, που έκλεισαν την οδό Λουκάρεως, κρατούσαν κεριά και πλακάτ και εξέφραζαν την αντίθεση τους στην «άδικη» - όπως την χαρακτήριζαν - απόφαση προφυλάκισης που έλαβαν οι Εφέτες. Με την άφιξη της πομπής οι συγκεντρωμένοι, που προηγουμένως έψελναν, ξέσπασαν σε φωνές και χειροκροτήματα για τον κατηγορούμενο.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων.

Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο μοναχός Αρσένιος, συνεργάτης του Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων μετά την απολογία του.

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την οποία κατηγορούνται συνολικά 32 πρόσωπα, ξεκίνησε να ερευνάται από την Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά από παραγγελία του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά. Η διερεύνηση της υπόθεσής «κόστισε» τη θέση δύο Εισαγγελέων Εφετών ο οποίοι παραιτήθηκαν από το Σώμα όταν έκριναν πως η δικογραφία έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων, αλλά δεν έγινε δεκτή η άποψη τους.

Με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικών διώξεων, την ανάκριση ανέλαβε η Εφέτης Ειρήνη Καλού ενώπιον της οποίας απολογήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου η ηγούμενος Εφραίμ μετά από δύο προθεσμίες που είχε λάβει. Η πρώτη, τον Σεπτέμβριο, λόγω αποχής των δικηγόρων και η δεύτερη τον Οκτώβριο εξαιτίας του ταξιδιού του κατηγορούμενου στην Ρωσία για την περιφορά της Αγίας Ζώνης σε πόλεις της χώρας.

Ο Εφραίμ θα οδηγηθεί στο Εφετείο για την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης ενώ αναμένεται ότι θα διανυκτερεύσει στην ΓΑΔΑ καθώς πλέον έχουν κλείσει οι φυλακές. Το πρωί εκτός απροόπτου αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε- στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Νωρίτερα, οι γιατροί που εξέτασαν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ έκριναν ότι μπορεί να μεταφερθεί εκτός Αγίου Όρους, καθώς η κατάσταση της υγείας του πλέον το επιτρέπει, όπως δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγούμενος Εφραίμ διεγνώσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού, δισκοπάθεια και απορρύθμιση σακχάρου.

Επιπλέον, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Στο μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κρατά αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη, καθώς δεν έχουν γνώση της δικογραφίας». Καταλήγει πάντως, ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, στην Μονή μετέβη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο ηγούμενος είχε κριθεί προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της ανακριτικής άποψης που ζητούσε να οδηγηθεί στη φυλακή ο αρχιμανδρίτης. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης ήταν αυτός, μετά την απολογία του ηγούμενου, που έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν, αντί της προφυλάκισης, περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα), καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Σε «δίκαιη δίκη» ελπίζει η Ρωσική Εκκλησία

Την ανάγκη να υπάρξει αναμονή έως την έγκυρη δικαστική εξέταση των δεδομένων της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου εξέφρασε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει σε δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, του οποίου τη δράση εγκωμίασε.

Μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Βέστι» ο πατέρας Βλαδίμηρος είπε «θα πρέπει να περιμένουμε τη δέουσα δικαστική διαδικασία, τόσο από την πλευρά των κατηγόρων, όσο και από εκείνη της υπεράσπισης του πατέρα Εφραίμ. Και μόνο το δικαστήριο μπορεί να ζυγίσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Θα ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι δίκαιο, έντιμο δικαστήριο, ότι εκεί δεν θα υπάρχει πολιτική ή αντιχριστιανική διαπλοκή, αλλά μοναδικός στόχος θα είναι να μάθουμε την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου ο κ. Βιγκιλιάνσκι τον χαρακτήρισε «μια από τις προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στον πλανήτη με το μεγαλύτερο κύρος», που αντιμετωπίζεται στη Ρωσία με σεβασμό και τιμή, σημειώνοντας ότι η γνώμη αυτή διαμορφώνεται «εξ όσων οι άνθρωποι βλέπουν με τα μάτια τους» και αυτό αφορά και στην ποιμαντική και ιεραποστολική δραστηριότητά του «και στο πώς διατηρεί το μοναστήρι, ποιοι κανονισμοί υπάρχουν εκεί, τι είδους μοναχοί, πώς διεξάγονται οι λειτουργίες».

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου υπενθύμισε ότι «οι κατηγορίες εναντίον του αρχιμανδρίτη Εφραίμ για δήθεν παράνομες συναλλαγές διατυπώνονται από καιρό, ήδη εδώ και μερικά χρόνια» και ενώ εξήγησε ότι για άγνωστες οικονομικές υποθέσεις δεν μπορεί να έχει άποψη, πρόσθεσε ότι όσοι άνθρωποι έχουν συναναστραφεί τον πατέρα Εφραίμ, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, που τον έχει γνωρίσει προ πολλού, από τις επισκέψεις στον 'Αθω, «τον αντιμετωπίζουμε με μέγιστο σεβασμό και όλες του οι ενέργειες δείχνουν ότι είναι απίθανο να υπάρξουν κάποια δείγματα πως έπραξε όσα τον κατηγορούν».

Σε πολλές ρωσικές ιστοσελίδες με ορθόδοξο εκκλησιαστικό περιεχόμενο και κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών κατά της σύλληψης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ενώ συνεχής είναι η ειδησεογραφική κάλυψη από την Ελλάδα για το θέμα με κεντρικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ της χώρας να αναφέρονται ακόμη και πολλές φορές την ημέρα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι χαρακτήρισε τον ηγούμενο Εφραίμ «επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστό κήρυκα και έναν από τους πρωταγωνιστές της γενικής ανοικοδόμησης του μοναστηριού του τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση κατά του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Ταυτόχρονα, πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις τόσο στη ρωσική όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή αγριότητα» την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6909&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >