Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Έναρξη των εορτασμών Εκτύπωση E-mail
26.10.07
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στη συμπρωτεύουσα έφτασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου οι οποίοι παρέστησαν στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την έπαρση στο Λευκό Πύργο, συνοδεία τιμητικού αγήματος, της πρώτης ελληνικής σημαίας που αντίκρισαν τα ελληνικά στρατεύματα κατά την είσοδό τους στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

Η ιστορική σημαία υφάνθηκε κρυφά πριν από 95 χρόνια σε ένα υπόγειο από την κόρη του υφαντουργού Μιχαήλ Καλού, όπου και έμεινε κρυμμένη μέχρι να απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη. Η σημαία διασώθηκε περνώντας από γενιά σε γενιά και τελικά παραδόθηκε από την οικογένεια στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στην πόλη.

Το ιστορικό κειμήλιο παρέλαβε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίοκης κ. Παπαγεωργόπουλος από τον Μιχαήλ Καλό, εγγονό του Μακεδονομάχου συνονόματού του, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος, που "μπόρεσε να προσφέρει κάτι στην πόλη της Θεσσαλονίκης".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σ’ όλους τους Θεσσαλονικείς, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της γαλανόλευκης, λέγοντας ότι εκφράζει την ενότητα του ελληνικού λαού και τα οράματά του.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης χαρακτήρισε ως ιστορική τη σημερινή μέρα. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για παρεξήγηση του ιδίου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ποιος θα κάνει την έπαρση της σημαίας, ο κ. Ψωμιάδης παρατήρησε: "Είναι τιμή για τον πρώτο πολίτη του δήμου της Θεσσαλονίκης να κάνει την έπαρση της ιστορικής σημαίας. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Γιορτάζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι ο νομός. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι κομμάτι της ψυχής μου".

Το απόγευμα η σημαία θα παραδοθεί στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
ert.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=690&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 26.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote