Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρωπαϊκή απόφαση για δάνειο 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή απόφαση για δάνειο 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ Εκτύπωση E-mail
19.12.11

Υπέρ του δανεισμού σε ΔΝΤ αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι, που εξέτασαν και τον τρόπο που θα ισχύσουν οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.
Με κύριο αντικείμενο το νέο δημοσιονομικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε Δευτέρα το απόγευμα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και το ύψος των διμερών δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και η μέθοδος διεξαγωγής ψηφοφοριών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σήμερα (Δευτέρα) τρόπους για την ενίσχυση πόρων του ΔΝΤ για την οικοδόμηση ενός καλύτερου τείχος προστασίας κατά την κρίση του χρέους. Παράλληλα, αξιολόγησαν τα σχέδια για θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη, σε μία προσπάθεια να μην επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήραν μέρος σήμερα σε μία τρίωρη τηλεδιάσκεψη, είχαν ως κύριο αντικείμενο συζήτησης το σχέδιο για ένα νέο «δημοσιονομικό καθεστώς», το οποίο στοχεύουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Έχοντας ήδη συμφωνήσει να προσφερθούν 150 δισ. ευρώ για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητά του για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους), οι υπουργοί συζήτησαν το μέγεθος των επιμέρους διμερών δανείων προς το Ταμείο, καθώς αναμένεται πάνω από 50 δισ. να προέρχονται από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιουνκέρ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο ποσό των 200 δισ. ευρώ. Έτσι, ανέφερε, τα μέλη της ευρωζώνης θα παρέχουν επιπλέον 150 δισ. στο ΔΝΤ. Εξάλλου, ανάφερε πως κράτη εκτός ευρωζώνης, όπως η Δανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σουηδία, θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν με ένα – αδιευκρίνιστο για την ώρα – ποσό.

Οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής πριν από 10 ημέρες είχαν δηλώσει πως θα συμβάλουν με το ποσό των 200 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, μετά τη άρνηση της Βρετανίας να συμβάλει, το ποσό αυτό ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Εξάλλου, η γερμανική Bundesbank ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμβάλει μόνο εάν ικανοποιηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι της, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανάφερε πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αυξήσουν οι ΗΠΑ τη συνεισφορά τους στο Ταμείο.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6895&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote