Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Εκτύπωση E-mail
19.12.11

 

ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

 

Το οικονομικό έλλειμμα της τάξεως των 155.000 δολαρίων που παρουσιάστηκε στο ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Τζαμέϊκας, καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η ομώνυμη κοινότητα προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 47 χρόνια και αποτελεί μια σημαντική Ελληνόγλωσση εκπαιδευτική κυψέλη.

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών και μαθητριών που σπουδάζουν στο ημερήσιο σχολείο δεν είναι Ελληνικής καταγωγής και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο μέχρι πρότινος διευθυντής Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές, που μέχρι τώρα επιτυχώς αντιμετώπιζαν σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του σχολείου οι παράγοντες της κοινότητας.

Η προληπτική αγορά ακινήτου δίπλα από το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας, δεν έπαιξε κανένα αρνητικό ρόλο στην αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Πέτρο Χειράκη. Αντίθετα όπως μας δήλωσε, ένα ποσό της τάξεως των 550 δολαρίων μηνιαίως που προέρχεται από τα έσοδα του συγκεκριμένου ακινήτου, κατατίθεται στον λογαριασμό του ημερήσιου σχολείου.

Την περασμένη εβδομάδα στην συνέλευση γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, αποφασίστηκε να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 κατά 90 δολάρια τον μήνα τα δίδακτρα των μαθητών και σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Χειράκη, οι γονείς αποδέχθηκαν ομόφωνα την αύξηση, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα η σχολική επιτροπή, η επιτροπή γονέων και κηδεμόνων και το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας, ανέλαβαν την δέσμευση να προσπαθήσουν να εξαλείψουν το έλλειμμα, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροχρόνια λειτουργία του σχολείου, για το οποίο “δεν υπάρχει καμία σκέψη να σταματήσει η λειτουργία του” τόνισε ο κ. Πέτρος Χειράκης.

Ερωτηθείς ο κ. Χειράκης αν σκέπτονται να ζητήσουν βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, ανέφερε ότι “ η Αρχιεπισκοπή δεν είναι εκεί να βοηθά τις κοινότητες, αντίθετα οι κοινότητες πρέπει να βοηθούν την Αρχιεπισκοπή”, ενώ στην συνέχεια ανέφερε “η κοινότητα θα εξαντλήσει όλα της τα περιθώρια πριν αποταθεί για βοήθεια στην Αρχιεπισκοπή, καθώς ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται”.

Ωστόσο το οικονομικό έλλειμμα των 155.000 δολαρίων, δρομολόγησε την απόλυση δυο εκπαιδευτικών καθώς επίσης και την οικιοθελή αποχώρηση του καταξιωμένου διευθυντή του σχολείου Δρ. Γεωργίου Μελικόκη, ο οποίος υπερασπιζόμενος τις θέσεις τεσσάρων νέων εκπαιδευτικών που θα έχαναν την δουλειά τους, προσφέρθηκε να αποχωρήσει από την θέση του μειώνοντας σε δυο τον αριθμό των απολύσεων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να βοηθά εθελοντικά το σχολείο και να βρίσκεται εκεί 1-2 φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα όμως ακούγεται προκλητικό το γεγονός, ότι η κοινότητα δαπάνησε σχεδόν 1.000.000 δολάρια για την αγιογράφηση της Εκκλησίας τα τελευταία 7-8 χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οικονομικό έλλειμμα του σχολείου, να προβαίνουν σε απολύσεις εκπαιδευτικών και αύξηση των διδάκτρων.

Το ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου έχει σήμερα 92 παιδιά και 22 εκπαιδευτικούς, ενώ τα μαθήματα του απογευματινού σχολείου παρακολουθούν δωρεάν 75 μαθητές και μαθήτριες, όμως η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού προγραμματισμού για την εξεύρεση πόρων και η ανυπαρξία ενός ειδικού ταμείου για την Ελληνόγλωσση παιδεία από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ιχνηλατούν την μελλοντική πορεία του σχολείου, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπεύθυνους παροικούντες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σακης Σερετης

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6894&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote