Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Βαριά» καταδίκη Σιράκ για 28 αργομισθίες υπαλλήλων επί δημαρχίας του στο Παρίσι
«Βαριά» καταδίκη Σιράκ για 28 αργομισθίες υπαλλήλων επί δημαρχίας του στο Παρίσι Εκτύπωση E-mail
16.12.11

Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοφανής για τη Γαλλία καταδίκη ενός προέδρου της Δημοκρατίας, του Ζακ Σιράκ, ηλικίας 79 ετών, σε δύο ετών φυλάκιση με αναστολή για υποθέσεις αργομισθιών.

Ο Σιράκ κρίθηκε ένοχος «υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «παράνομης οικειοποίησης συμφερόντων», σχετικά με 28 εικονικές θέσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το δήμο Παρισιού την εποχή 1990-95, όταν ήταν δήμαρχος και ηγέτης του δεξιού κόμματος RPR.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι χρησιμοποίησε οικονομικούς πόρους του δήμου προς όφελος των προεκλογικών και κομματικών του συμφερόντων. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί αρκετές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, την εποχή που ο Σιράκ ήταν πρόεδρος.

Ο Σιράκ υποστήριξε την αθωότητά του, αλλά δεν παρέστη στη δίκη, προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό που ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος, με «σοβαρά» νευρολογικά προβλήματα. Ο δημόσιος κατήγορος είχε ζητήσει την απαλλαγή του. Η καταδίκη του κρίθηκε «βαριά» και «παραδειγματική» σε σχέση με ελαφρές ποινές ή απαλλαγή για τους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους.

Η Οργάνωση «αντι-διαφθορά Anticor», που αντέκρουσε την υπεράσπιση στο δικαστήριο, χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση πολύ σημαντική για το μέλλον της δημοκρατίας». Ορισμένες προσωπικότητες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί αμαυρώνεται το κύρος του πρώην προέδρου, με μία «ετεροχρονισμένη» καταδίκη.

Ο Ζακ Σιράκ δέχτηκε την καταδίκη του «με γαλήνη», όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί τουλάχιστον το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε προσωπικός πλουτισμός του.

Οι Σοσιαλιστές μίλησαν για «απόδοση δικαιοσύνης και νίκη της δημοκρατίας», και η Εβα Ζολί, προεδρική υποψήφια των Πρασίνων, ζήτησε την παραίτησή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου είναι μέλος.

Το κυβερνών κόμμα UMP εξέφρασε «μεγάλη θλίψη», ενώ ο Νικολά Σαρκοζί σε ανακοινωθέν του δήλωσε ότι «δεν έχει δικαιοδοσία να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις», αλλά υπογράμμισε «τη συνεχή στράτευση του Σιράκ στην υπηρεσία της Γαλλίας, κάτι που του προσφέρει ακόμα την εκτίμηση των Γάλλων».


Enet.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6887&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.12.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων