Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σταλιά, σταλιά κι αχόρταγα Εκτύπωση E-mail
25.10.07
Πάνω από 50 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης «κλέβουν» ετησίως οι βενζινοπώλες από τους καταναλωτές, παραδίδοντάς τους -με τη «βοήθεια» των αντλιών- μικρότερη ποσότητα καυσίμων από αυτήν που πληρώνουν.

 Αυτό σημαίνει ότι οι επιτήδειοι βάζουν στις τσέπες τους περί τα 50 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η τιμή της αμόλυβδης κινείται τον τελευταίο χρόνο περίπου στο 1 ευρώ το λίτρο.  

Στη «σταλιά σταλιά» (ώστε να μην την αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής), αλλά κυριολεκτικά... «κι αχόρταγα» κλοπή συμμετέχουν 8 στους 10 βενζινοπώλες, ενώ εντοπίστηκαν αντλίες όπου η κλοπή έφτανε το 7%! 

 Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία είναι ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες από τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, Στ. Στούρνα.

Στην παρουσίαση της έρευνας συμμετείχαν ο καθηγητής Φ. Ζαννίκος και στελέχη του εργαστηρίου. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι, σύμφωνα με άλλα ευρήματα της ίδιας έρευνας, το ποσοστό νοθείας στο πετρέλαιο κίνησης ξεπερνά το 10%, στη βενζίνη LRP το 8% και στη σούπερ αμόλυβδη το 4%. 

 Αναφερόμενοι στο φαινόμενο της ελλιποβαρούς παράδοσης βενζίνης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο έλεγχος έγινε σε πρατήρια της Αττικής με τη μέθοδο που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Καυσίμων του ΕΜΠ (μέτρηση μάζας καυσίμου), χρησιμοποιώντας ειδικά εξοπλισμένο όχημα.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που αξίζει να σημειωθεί ότι συμφωνούν με τα ευρήματα ανάλογης έρευνας που έγινε πέρσι, στο 78% των περιπτώσεων υπήρξε αντικανονικό έλλειμμα (μεταξύ 0,5% και 7%) σε σχέση με τον όγκο που ανέγραφε η αντλία.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά και με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς -τονίζει ο κ Στούρνας- ο Ελληνας καταναλωτής χάνει κάθε χρόνο μια ποσότητα της τάξεως των 50 εκατομμυρίων λίτρων βενζίνης, την οποία έχει μεν πληρώσει, αλλά δεν του έχει παραδοθεί».  

Η... κλοπή, υποστήριξαν οι ερευνητές, «γίνεται με την ανοχή της Πολιτείας, η οποία επιτρέπει στους πρατηριούχους, βάσει του συστήματος μέτρησης που ακολουθούν, να παραδίδουν λιγότερα καύσιμα στους καταναλωτές».

Απεναντίας, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς εξακολουθούν να μην εξετάζουν σοβαρά την πρόταση του ΕΜΠ, για αλλαγή του συστήματος, ώστε η μέτρηση να μη γίνεται με τον όγκο, αλλά με το βάρος των καυσίμων.  Η νοθεία στα καύσιμα  Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των καυσίμων, οι μελετητές σημειώνουν:  

Για το πετρέλαιο κίνησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 2007 η κατάσταση χειροτέρευσε σε σχέση με το 2006, αν και δεν ήταν τόσο κακή, όσο το 2002. Φέτος παρουσιάστηκε αύξηση των ακραίων δειγμάτων (όσων δηλαδή η περιεκτικότητα σε θείο ήταν τουλάχιστον τριπλάσια από την ισχύουσα προδιαγραφή).

Σε ό,τι αφορά τις βενζίνες, τα προβληματικά δείγματα ήταν περισσότερα από το 2006, χωρίς όμως να φτάσουν στα προ πενταετίας επίπεδα.  

«Είναι συμπεράσματα του Πολυτεχνείου», περιορίστηκε να δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, που ρωτήθηκε για την έρευνα.

 «Ελεγχοι γίνονται σε εκτεταμένο βαθμό και όποιος συλλαμβάνεται να κάνει νοθεία πηγαίνει στον εισαγγελέα».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=688&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote