Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κόμμα είναι και κοστίζει
Κόμμα είναι και κοστίζει Εκτύπωση E-mail
26.11.11

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο δαπανούν οι Ιταλοί για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Σε αυτό το ποσό προστίθενται και άλλα έξοδα, όπως αποζημιώσεις, εκτός έδρας, μεταφορές, ακόμη και κομμωτήρια για τα στελέχη...

Το 2011 στην Ιταλία δαπανήθηκαν γι' αυτούς τους σκοπούς 217 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 3,62 ευρώ το χρόνο για κάθε πολίτη. Οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στα 2,58 ευρώ ανά πολίτη στην Ισπανία, στο 1,25 ευρώ στη Γαλλία και στο 0,50 στις ΗΠΑ.

Οσον αφορά δε τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων σε ποσοστό 30%, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ιταλική Βουλή, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη.

Είναι βέβαια παράδοση των Ιταλών να βάζουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη για τα πολιτικά κόμματα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι από το 1998 έως το 2008 οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν σε ποσοστό 110% και ότι από το 1976 ώς το 2006 οι Ιταλοί ξόδεψαν για τα κόμματά τους πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση των κομματικών εφημερίδων την ίδια χρονική περίοδο δαπάνησαν 600 εκατ. ευρώ (37 εκατ. το χρόνο).

Στις υπέρογκες αυτές δαπάνες προστίθενται μισθοί και μπόνους των κομματικών στελεχών που εκλέγονται στη Βουλή ή αναρριχώνται σε τοπικά αξιώματα. Ο μηνιαίος μισθός του βουλευτή στην Ιταλία, μετά και τις τελευταίες περικοπές, ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, ενώ τα εκτός έδρας των βουλευτών της περιφέρειας αγγίζουν τα 3.500 ευρώ το μήνα.

Για τις μετακινήσεις του ο κάθε βουλευτής κάνει χρήση μιας δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρόμων, που ισχύει τόσο για τα αεροπλάνα (εντός της Ιταλίας) όσο και για τα τρένα, τα πλοία και τα εθνικά οδικά δίκτυα.

Η ιταλική Βουλή δεν διαθέτει στους βουλευτές κινητά τηλέφωνα, ωστόσο ο κάθε βουλευτής αποζημιώνεται με 3.000 ευρώ το χρόνο για τα τηλεφωνικά του έξοδα, ενώ περίπου 4.000 το τρίμηνο είναι η αποζημίωση για τις μετακινήσεις κάθε μέλους του ιταλικού Κοινοβουλίου από τον τόπο κατοικίας του στο αεροδρόμιο και από το αεροδρόμιο στη Βουλή. Δεν λείπουν φυσικά από τη μακρά λίστα των αποζημιώσεων και τα έξτρα, όπως εστιατόρια, καφενεία, ακόμη και κομμωτήρια για τις κυρίες... *


enet.gr

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6853&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.01.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote