Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο στρατός ζητά συγγνώμη για τους νεκρούς της πλατείας Ταχρίρ
Ο στρατός ζητά συγγνώμη για τους νεκρούς της πλατείας Ταχρίρ Εκτύπωση E-mail
24.11.11

Ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε "συγγνώμη" για τους νεκρούς κατά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας και δυνάμεων της τάξης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, "εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ".

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας εκτόξευσαν μπαράζ δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών για έκτη συνεχόμενη νύχτα βίας.

Δεκάδες νεαροί, βήχοντας και πασχίζοντας να αναπνεύσουν, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα αέρια και εμπλέκονταν σε αψιμαχίες με αστυνομικούς. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ωστόσο εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, διαδηλώνοντας για τους θανάτους και απορρίπτοντας την πρόταση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες άλλοι είναι τραυματίες. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ.

Η μαζική χρήση δακρυγόνων
θεωρείται επίσης ότι ευθύνεται για θανάτους από ασφυξία. Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μανσούρ ελ Εσάουι πρότεινε να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν την 28η Νοεμβρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε.

Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, ζητούν την άμεση απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία και δηλώνουν ανυποχώρητοι. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές μονάδες της αιγυπτιακής αστυνομίας και τους διαδηλωτές σταμάτησαν στη διάρκεια της νύκτας για πρώτη φορά εδώ και μέρες.

"Θέλουμε να σταματήσουμε αυτές τις συγκρούσεις, άνθρωποι πεθαίνουν ... είναι νεαρά παιδιά που πετούν πέτρες στην αστυνομία", λέει ο 30χρονος διαδηλωτής Οσάμα Αμπού Σερί.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε τη "σφαγή" που διαπράττεται στην πλατεία Ταχρίρ. "Δακρυγόνα που περιέχουν παραλυτικά αέρια και πραγματικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό είναι σφαγή", δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, ζητά τη διεξαγωγή "αμερόληπτης και ανεξάρτητης" έρευνας για τους φόνους διαδηλωτών

nooz



 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6850&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote