Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επαφές Στ. Δήμα στην Κύπρο με ηγεσίες κομμάτων
Επαφές Στ. Δήμα στην Κύπρο με ηγεσίες κομμάτων Εκτύπωση E-mail
22.11.11

Το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της για εξόρυξη υδρογονανθράκων συζήτησαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος το απόγευμα άρχισε επίσκεψη στην Κύπρο, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος. Ο κ. Δήμας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος οικουρεί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο των συναντήσεων του Σταύρου Δήμα με αρχηγούς και εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Τάσος Μητσόπουλος έκανε λόγο για μια συνάντηση «κάτω από τις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και με τις προκλήσεις της Τουρκίας να κορυφώνονται ανησυχητικά».

Είπε ότι μετέφερε στον Έλληνα ΥΠΕΞ την ευχή και την προσδοκία για επιτυχία της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, «έχοντας πάντα κατά νου ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα το μεγάλο και το κύριο στήριγμα του κυπριακού Ελληνισμού».

Πρόσθεσε ότι μοιράστηκε με το Σταύρο Δήμα σκέψεις και προβληματισμούς για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τις μελλοντικές προοπτικές ενόψει του κρίσιμου οροσήμου της επόμενης συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο και για την Κυπριακή προεδρία στην Κυπριακή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

«Ανταλλάξαμε σκέψεις και προβληματισμούς και αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο μετέφερε στον Έλληνα ΥΠΕΞ τη θέση του ΔΗΣΥ ότι η διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας» στο Κυπριακό είναι αντιπαραγωγική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε ότι μετέφερε στον Έλληνα ΥΠΕΞ το σύνολο των θέσεων του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

Σε μια πολύ φιλική συζήτηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

«Μας ενδιαφέρει λοιπόν η νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους της, πρώτα βεβαίως και κύρια προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και κατά δεύτερο λόγο επειδή τη χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουμε» πρόσθεσε.

Στη θέση ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ» καθίσταται επιτακτική ανάγκη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, «όχι μόνο να εφαρμόζεται αλλά να φανεί ότι εφαρμόζεται και στην πράξη» συμφώνησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Του έχουμε μεταφέρει», δήλωσε, «τη δική μας πεποίθηση ότι παραλαμβάνει ένα πάρα πολύ κρίσιμο υπουργείο σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στο δικό της αγώνα, αλλά και αντίστροφα ο κυπριακός Ελληνισμός θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα με κάθε τρόπο.

«Έχουμε ευχηθεί στον κ. Δήμα καλή δύναμη, γιατί ακριβώς ενόψει των δυσάρεστων δεδομένων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυο χώρες θα χρειαστεί αυτή η δύναμη ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη και η ακραία συμπεριφορά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Πάρα πολύ φιλική και «συγκλητική», υπό την έννοια ότι εκφράστηκαν κοινές αντιλήψεις, αλλά και κοινές ανησυχίες, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΔΕΚ Κυριάκο Μαυρονικόλα συναντήθηκαν απόψε με τον Σταύρο Δήμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να εργαστούν μαζί δεδομένου ότι «και η μοίρα είναι κοινή αλλά και οι κίνδυνοι είναι κοινής προέλευσης».

Ερωτηθείς κατά πόσο ενημέρωσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ αναφορικά με την επίσκεψη του στη Λιβύη, ο Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως κατά την επίσκεψη του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Μεταβατικού Συμβουλίου, στον οποίο μετέφερε τη θέση για άμεση ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Λιβύης, Κύπρου και Ελλάδας.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και την γενική γραμματέα των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Περδίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις συναντήσεις αυτές τον κ. Δήμα ζήτησε να συναντήσει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και η συνάντηση διευθετήθηκε.

Αύριο το πρωί ο κ. Δήμας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και στη συνέχεια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την Κύπρια ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή, η οποία αργά απόψε παρέθεσε δείπνο στον Έλληνα ομόλογό της.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6845&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote