Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γερμανία: Σθεναρό «όχι» στα ευρω-ομόλογα από Μέρκελ
Γερμανία: Σθεναρό «όχι» στα ευρω-ομόλογα από Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
21.11.11

Η ιδέα της έκδοσης των «ευρω-ομολόγων» για τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να θεωρείται η πανάκεια στην κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η καγκελάριος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν την ίδια γνώμη με πολλούς άλλους, ότι τα ευρω-ομόλογα δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα είδος παγκόσμιας θεραπείας για την κρίση», τόνισε ο Στέφεν Σάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Βερολίνο.

Επιπλέον, η ιδέα των ευρω-ομολόγων θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει την Ευρώπη από την εξεύρεση μιας αποτελεσματική λύσης της κρίσης χρέους που απειλεί να βυθίσει την ήπειρο αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, υποστηρίζει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει τον κίνδυνο τα ευρω-ομόλογα να μας αποτρέψουν από το να χτυπήσουμε το πρόβλημα στις ρίζες του», τόνισε ο Σάιμπερτ.

Αντίθετα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εστιάσουν τις δυνάμεις τους στη διπλή στρατηγική - δηλαδή, πρώτον, των ταχέων, συνεπών και διαφανών μέτρων στις χώρες-μέλη για την επίτευξη χρηματοοικονομική σταθερότητας και απόκτησης ανταγωνιστικότητας, και δεύτερον, της ιδέας που η κ. Μέρκελ αποκαλεί «πολιτική λύση».

Η πολιτική αυτή λύση, σύμφωνα με τον Σάιμπερτ, είναι η δημιουργία των δομών που έως τώρα λείπουν από την Ευρώπη και οι οποίες θα βοηθήσουν στην εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων συμφωνιών.

Μελέτη της Κομισιόν: Αποτελεσματικότερη λύση το ευρωομόλογο

Ωστόσο, το προσχέδιο μιας μελέτης της ίδιας της ΕΕ υποστηρίζει ότι η κοινή έκδοση ευρω-ομολόγου από τις 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα αποτελούσε τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Η μελέτη που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, και θα κάνει περισσότερο εμφανή τη διαφωνία της Γερμανίας για την έκδοση του ευρω-ομόλογου. Η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει η ίδια κεφάλαια για τη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης, δεν θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν μια βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο - που δημοσίευσαν οι Financial Times και επιβεβαίωσε η ίδια η Κομισιόν - η αντικατάσταση των εθνικών κρατικών ομολόγων με ένα άλλο ομόλογο κοινής στήριξης στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρό χρηματοοικονομικό και δημοσιονομική συντονισμό.

kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6844&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote