Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο κύβος ερρίφθη, άγνωστος Χ ο νέος πρωθυπουργός
Ο κύβος ερρίφθη, άγνωστος Χ ο νέος πρωθυπουργός Εκτύπωση E-mail
09.11.11

Μετά από 48 ώρες αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων, άπειρων σεναρίων, παλινωδιών και υποχωρήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία τα μεσάνυχτα της Τρίτης και το μεσημέρι της Τετάρτης θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός καθώς και το κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Λ. Παπαδήμος, αλλά ένα τρίτο πρόσωπο, ενδεχομένως εκτός πολιτικής.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί τα ονόματα των κυρίων Πετσάλνικου και Κακλαμάνη. Ο νυν πρόεδρος της Βουλής διέψευσε το ενδεχόμενο να είναι αυτός, παρομοίως είχε πράξει νωρίτερα και ο κ. Κακλαμάνης, ωστόσο το όνομα του δεύτερου παίζει ακόμα, καθώς για την περίπτωση του υπάρχει "πράσινο φως" από τη ΝΔ.

Το εγχείρημα του σχηματισμού της κυβέρνησης συνεργασίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο για τον πολιτικό κόσμο της χώρας και δη από τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μολονότι η χρονική καθυστέρηση οδηγούσε τη χώρα όλο και περισσότερο πιο κοντά στο γκρεμό (της δραχμής...).

Το βράδυ της Τρίτης ναυάγησε οριστικά η επιλογή Παπαδήμου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα τοίχος είχε υψωθεί και από πλευράς ΝΔ, μετά την άρνηση Σαμαρά να δεχθεί τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούσε το Eurogroup.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γ. Παπανδρέου αποχώρησε από τη Βουλή, όπου είχε πολύωρη σύσκεψη με τους κυρίους Βενιζέλο, Πετσάλνικο και Αθανασάκη. Στη 1.30 αποχώρησε από τα γραφεία της Συγγρού και ο Α. Σαμαράς, με τις πληροφορίες από αυτό το μέτωπο να αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και πως δεν θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχει συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ ερωτηθείς σχετικά αρκέστηκε να απαντήσει ότι "θα είναι εύελπις".

Η αίσθηση- και η πληροφόρηση- και των δύο πλευρών ήταν ότι ο κύβος ερρίφθη (οριστικά) και πως το μεσημέρι της Τετάρτης θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Εκεί ο Γ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτησή του ιδίου και της κυβέρνησης του και θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς (Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη επίσης) θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Κατόπιν ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Πράσινη εμπλοκή

Ενώ άπαντες είχαν πειστεί- από τις αλλεπάλληλες πληροφορίες μέσω διαρροών- ότι έχει "κλειδώσει" το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού, ανατροπή επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της άρνησης Βενιζέλου να δεχθεί τους όρους του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση και δη το υπουργείο Οικονομικών με πρόσωπα της επιλογής του.

Έτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανατροπή αποδίδεται στη διαπραγμάτευση Παπανδρέου- Βενιζέλου αναφορικά πάντα με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενδεχομένως και σε σχέση με την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι "όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται".

Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η ΝΔ είχε παράσχει τη σύμφωνη γνώμη της στην επιλογή Παπαδήμου.

Σημάδια αυτής της εμπλοκής είχαν φανεί από νωρίς, ωστόσο καλύφθηκαν πίσω από τις δηλώσεις Μόσιαλου, ο οποίος μεταφέροντας τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να ετοιμάσουν τις παραιτήσεις τους.

Καταγράφηκε μία λεπτομέρεια, η οποία στη συνέχεια μπήκε στην άκρη. Ο Γ. Παπανδρέου, πριν τη συνεδρίαση, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Απόστολο Κακλαμάνη, παρουσία των κυρίων Πετσάλνικου και Αθανασάκη. Ο κ. Κακλαμάνης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν του προτάθηκε η θέση του πρωθυπουργού, απαντώντας αρνητικά. Νωρίς το απόγευμα, τον κ. Κακλαμάνη επισκέφθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ ακολούθησε και ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξία έχει να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις Κακλαμάνη, αργά το απόγευμα της Τρίτης. "Ο τόπος έχει ανάγκη κυβερνήσεις και όχι αντιπολίτευση και μπάχαλο. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν", είπε, ενώ ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφορούσαν και τον έφεραν ως εναλλακτική επιλογή, απάντησε: "Τι είμαι εγώ; Εξωφυλαρούχα; Δεν με σκέφτονται στο κέντρο. Εγώ, όπως πολύ καλά ξέρετε, είμαι απέναντι στα συμφέροντα".

Γαλάζια εμπλοκή

Εμπόδιο υψώθηκε από την απόφαση Σαμαρά να πει "όχι" στις έγγραφες δεσμεύσεις που απαιτεί το Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης, λέγοντας ότι "υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια" και θεωρώντας ότι αρκεί η δημόσια δήλωση του ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

"Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν διαμήνυσε ότι χωρίς υπογραφές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν εκταμιεύεται η 6η δόση. Ο επίτροπος, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, είπε ότι "η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί", εξ ου και απαιτούνται έγγραφες εγγυήσεις, όπως έγινε και στην Πορτογαλία.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Mega, προς τον εκπρόσωπο του κ. Ρεν, για το εάν απαιτούνται έγγραφες δεσμεύσεις από όλους, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε: "Ζητούνται έγγραφες δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, όπως και στην περίπτωση της Πορτογαλίας που δόθηκαν πριν την προεκλογική περίοδο".

"Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια", απάντησε η ΝΔ, σε νεώτερη ανακοίνωση της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες ώστε να απαλειφθεί ο όρος της υπογραφής ή να υπάρξει μία διασταλτική ερμηνεία, μέσα από τη ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.

Γ. Καρατζαφέρης

"Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό", τόνισε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε συνάντηση μεταξύ των κυρίως Παπανδρέου, Σαμαρά και του ιδίου.

Ντ. Μπακογιάννη

Τηλεφώνημα από τον Γ. Παπανδρέου δέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, βολιδοσκοπώντας την για τη νέα κυβέρνηση. Τον διαβεβαίωσε πως η Δημ. Συμμαχία θα παράσχει υποστήριξη με τη ψήφο και με τη συμμετοχή της.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6820&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote