Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παράταση στην αγωνία - Εως το βράδυ ο νέος πρωθυπουργός
Παράταση στην αγωνία - Εως το βράδυ ο νέος πρωθυπουργός Εκτύπωση E-mail
08.11.11

Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους, ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αποχαιρέτησε τους υπουργούς του.Σύμφωνα πάντως με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Το ίδιο πρακτορείο πάντως μεταδίδει ότι υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ότι έως το βράδυ το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα έχει ανακοινωθεί.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ενώ αμέσως μετά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε προς τους υπουργούς του ότι η λύση θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας και ότι θα στηρίξει στηρίξουμε με όλες του τις δυνάμεις μας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε επίσης πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συνειδητοποιεί τη σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θρίλερ για τον νέο πρωθυπουργό
Για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής τα ονόματα των κ.κ. Λουκά Παπαδήμου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Νικηφόρου Διαμαντούρου.

Οσον αφορά τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου απομένει να καθοριστεί κατά πόσον τελικά η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από το χθεσινό ολοήμερο "μπρος - πίσω" θα δεχθεί τελικά ευρύτερη συμμετοχή στελεχών της στο νέο σχήμα, κάτι που φαίνεται πλέον αρκετά πιθανό.

Το βράδυ της Δευτέρας, με μια λακωνική ανακοίνωση, η κυβέρνηση περιέγραφε τις επικοινωνίες μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού χαρακτηριζόμενες από "θετικές προσεγγίσεις".

"Το θέμα του Πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ.Μιχελάκης, μιλώντας πρωί στον ANT1.

Τις τελευταίες πάντως ώρες η εκδοχή που θέλει τον κ. Παπαδήμο να αναλαμβάνει πρωθυπουργός, εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρή, ενώ σχετικές πληροφορίες μεταδίδουν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Γράφει η Welt Online: "Η υποψηφιότητά του ταιριάζει απόλυτα στους καιρούς καθώς στις Βρυξέλλες τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι στην ίδια του την πατρίδα. Μπορεί οι Έλληνες να μην τον εμπιστεύονται απαραίτητα, (επειδή δεν τον γνωρίζουν), αλλά στις Βρυξέλλες τον θεωρούν έναν ιδιαίτερα μορφωμένο άνθρωπο".

Για έναν "σιωπηλό αγωνιστή για τη διαφύλαξη της ευρωζώνης" κάνει λόγο ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ARD

"Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ' επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει", δήλωσε εξάλλου στον 9,84 ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος που παραδέχθηκε ότι βολιδοσκοπήθηκε αλλά πρόσθεσε: "Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ".

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης αναχώρησε χθες το βράδυ από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα και όπως ο ίδιος είπε, το ταξίδι του σχετίζεται με διαβουλεύσεις σχετικά με τα θέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ανακοίνωση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού θα έρθει από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6817&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote