Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Θετικές» βλέπει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο ΟΗΕ
«Θετικές» βλέπει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
01.11.11

Την ικανοποίησή του από την πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θεωρώντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν «πολύ θετική».

Ο Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις "θετικές, παραγωγικές, έντονες" και δήλωσε ότι έτσι τις χαρακτήρισαν και οι δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-μουν έγιναν "ουσιαστικές συνομιλίες" σε "ουσιώδη κεφάλαια".

Όπως δήλωσε ο Ντάουνερ, χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε για δύο ώρες με τους ηγέτες. Αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων ουσιαστικών θεμάτων: η διακυβέρνηση και ο καταμερισμός της εξουσίας, το περιουσιακό, το εδαφικό και η ιθαγένεια.

Μετά την αναχώρηση του Μπαν Κι-μουν, συνεχίστηκαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με συναντήσεις του ιδίου, του κ. Πάσκο και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών.

Στη συνέχεια, έγιναν χωριστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με συμβούλους των δυο διαπραγματευτικών ομάδων, δήλωσε ο Ντάουνερ.

Επισήμανε ότι χθες το βράδυ θα ακολουθούσε δείπνο με την παρουσία όλων για συνέχιση των συνομιλιών. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και σήμερα.

Ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να μεταβεί ξανά στο χώρο των διαπραγματεύσεων στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα παραμείνει μέχρι τις 9 το βράδυ, συμμετέχοντας και σε δείπνο εργασίας με τις δύο αντιπροσωπείες.

Από τη μεριά του, επιφυλακτική στάση κράτησε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί με την ολοκλήρωση των διήμερων συζητήσεων.

Μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από τη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι στις συνομιλίες δεν γίνεται πάρε-δώσε, ούτε κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων, ούτε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

«Ενδοιασμοί και ανησυχίες εκφράζονται στο εσωτερικό μέτωπο, κάθε φορά, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», είπε απαντώντας, εμμέσως, σε δηλώσεις κομμάτων με τις οποίες είχαν εκφρασθεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο γεφυρωτικών προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα οδηγούσαν σε μια μέση διευθέτηση επικίνδυνη για την ελληνική πλευρά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πολλές φορές ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και στόχος είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσα από τη συμφωνημένη βάση που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, πρόσθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρίας, σε σχέση, αλλά με απόρριψη της πρόνοιας για σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να διαχωριστεί η εκ περιτροπής προεδρία από τη διασταυρούμενη ψήφο, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ελληνοκυπριακή πηγή στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε ακριβή τα περισσότερα από τα στοιχεία που ανέφερε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διατύπωσε ευθαρσώς τις θέσεις της, αλλά και τις εκτιμήσεις της για την πορεία των συνομιλιών, σημειώνοντας πως «τα υπόλοιπα και αν θα πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, θα ξεκαθαριστούν στη διαπραγμάτευση, παρουσία και του γενικού γραμματέα, μετά τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας».


enet

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6804&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 01.11.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote