Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αύριο αρχίζει η Τριμερής
Αύριο αρχίζει η Τριμερής Εκτύπωση E-mail
29.10.11

Να υπερασπιστούν αρχές αλλά και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να παρουσιάσουν αντικειμενική και σωστή εκτίμηση της κατάστασης κάλεσε τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Γενικό Γραμματέα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας κατά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη για την τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να διαφοροποιήσει τις θέσεις της προς το θετικότερο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες λόγο της στάσης της Τουρκικής πλευράς.

Είπε επίσης ότι ενώ στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν υποσχεθεί κινήσεις προς τα εμπρός, η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε, και έκανε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε επίσης την Τουρκική πλευρά ότι επιδίδεται σε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών προσθέτοντας ότι επιχειρείται η μετάδοση λανθασμένων μηνυμάτων.

Η Τουρκική πλευρά είπε ο πρόεδρος, προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτό είπε είναι προπαγάνδα.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι ο ίδιος επιθυμεί πρώτα από όλα να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ευχή ο κύριος Μπάν να έχει την σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και να προβεί σε αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τέλος την ελπίδα να γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια της συνάντησης, τονίζοντας ωστόσο, ότι βασικός όρος για κάτι τέτοιο, είναι να μετακινηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά από τις αδιάλλακτες θέσεις της.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην έπαυλη Green Tree στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης αύριο και μεθάυριο.

Σήμερα αναμένεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο βοηθός Γενικός Γραμματέας Λυν Πάσκο και ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να προετοιμάσουν το έδαφος της συνάντησης.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το απόγευμα της Κυριακής τους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα των επαφών της πρώτης ημέρας των συνομιλιών, ενώ την τελική εικόνα θα δώσει το βράδυ της Δευτέρας με την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος αναμένεται να καθορίσει και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

ΜΠΑΡΟΖΟ

Την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, χαιρέτησε με γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, μετά από 3 χρόνια συνομιλιών, έφτασε η ώρα να κλείσουν, όπως είπε, «όλα τα εναπομείναντα προβλήματα».
Επεσήμανε ακόμη ότι η επιτροπή αναμένει από την συνάντηση της Νέας Υόρκης «απτά αποτελέσματα», τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για την τελική φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

 

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6799&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote