Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σε πύρινο κλοιό Εκτύπωση E-mail
24.10.07
Ανεξέλεγκτες συνεχίζουν να κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις της Καλιφόρνια οι πυρκαγιές που μαίνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες. 

Ο διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, Ρον Λέιν, εκτίμησε σήμερα, ότι οι υλικές ζημιές από τις μεγάλες φωτιές σε πολλές δασικές εκτάσεις στην περιοχή του φθάνουν, πλέον, το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

"Στη βάση εκτιμήσεων σε μία πρώτη φάση, μόνον τα σπίτια που καταστράφηκαν θα κοστίσουν για να ξαναφτιαχτούν ένα δισεκατομμύριο δολάρια", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε, ο ανωτέρω αξιωματούχος. 

Τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή εξελίσσονται για τέταρτο διαδοχικό 24ωρο. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς περίπου 1.300 κατοικίες.

 Μόνον στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους, ενώ από όλες τις περιοχές της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που είναι αντιμέτωπες με πύρινα μέτωπα, ο αριθμός αυτός έφθασε, ήδη, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους...

 Πάνω από 12 μεγάλες φωτιές, από τις εκτάσεις όπου εκτρέφονται άλογα, βόρεια του Λος Άντζελες, έως τα σύνορα με το Μεξικό, 240 χλμ. νοτιότερα, έχουν ήδη καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς 1.500 σπίτια και άλλα κτήρια. Ο καπνός σε πολλές περιοχές είναι τόσο πυκνός που κρύβει τον ήλιο, ενώ βρέχει στάχτες στους δρόμους μεγάλων πόλεων της πολιτείας. 

Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 5 νεκροί, τρεις εξ αυτών ηλικιωμένοι στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, και πάνω από 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι πυροσβέστες. Ο Μπους θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές την Πέμπτη.

 Ο στρατός των ΗΠΑ, εντωμεταξύ, κινητοποιεί εκατοντάδες εφέδρους και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Καλιφόρνια για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έξι C-130 και 11 ελικόπτερα του στρατού βρίσκονταν χθες το απόγευμα καθ'οδόν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμύνης Πολ ΜακΧέιλ. Κατά τον ίδιον, 1.500 έφεδροι της Εθνοφρουράς ανακλήθηκαν στην ενεργό υπηρεσία και τέθηκαν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη Σβάρτσενεγκερ, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα 500 Πεζοναύτες στο στρατόπεδο Πέντλτον.

 Θετικά εξελίσσεται η κατάσταση στο Μάλιμπου, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες τα πολυτελή σπίτιά τους, επανήλθαν από σήμερα σε αυτά καθώς στη δυτική Καλιφόρνια οι εστίες φωτιάς είναι υπό έλεγχο πλέον--σε ποσοστό 75% του συνολικού.

 "Δεν εκδίδονται πλέον διαταγές εκκένωσης κατοικιών από τους ενοίκους τους" δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Τζονι Τζόουνς. Μία ηλεκτρική σύνδεση ρεύματος υψηλής τάσης κατέρρευσε και συνετέλεσε μαζί με τις φλόγες στο να καταστραφούν 18.000 στρέμματα γης στην ευρύτερη περιοχή του Μάλιμπου.

 Επιπλέον, πολλές δεκάδες κατοικίες, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε σήμερα πως εκταμίευσε έκτακτα κονδύλια για την ανακούφιση των θυμάτων των μεγάλων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

 Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αφιερώθηκε στο μέγα μέρος του στις πυρκαγιές, ο Μπους υπέγραψε διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίζει πως συντελέσθηκε μία «ύψιστη καταστροφή» στην Καλιφόρνια. Με την απόφαση τούτη, διατίθενται στις τοπικές αρχές ομοσπονδιακά κονδύλια για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στις πλέον πληγείσες επτά κομητείες της Καλιφόρνιας, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. 

Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την προσωρινή στέγαση και την ανακατασκευή κατοικιών, για να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια για την αποκατάσταση όποιας απολεσθείσας περιουσίας δεν καλυπτόταν από ασφαλιστικά συμβόλαια, καθώς για τη χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων που απευθύνονται σ’ ιδιώτες κι επιχειρήσεις.

 Συλλυπητήρια μηνύματα από την Ντόρα Μπακογιάννη Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ κα. Condoleeza Rice και τoν Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, κ. Arnold Schwarzenegger, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαΐες που πλήττουν την Καλιφόρνια. Η κ. Μπακογιάννη στα μηνύματά της εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το μέγεθος της καταστροφής και τα θερμά συλλυπητήριά της για την απώλεια ανθρώπινης ζωής.   

ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=679&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote