Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρετός διαβουλεύσεων για το ύψος του «κουρέματος»
Πυρετός διαβουλεύσεων για το ύψος του «κουρέματος» Εκτύπωση E-mail
22.10.11

Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέχιζαν την δεύτερη συνεδρίασή τους για το ύψος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, την ώρα που φούντωναν τα σενάρια στον διεθνή Τύπο για 50% - 60% και την ίδια ώρα Μέρκελ και Σαρκοζί συμμετείχαν σε "μίνι σύνοδο" με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

"Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών" στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Τις συζητήσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ,χωρίς ωστόσο να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εδώ και δύο χρόνια συνιστά "έναν αληθινό κίνδυνο" για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, δήλωσε το Σάββατο και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προσερχόμενος στο Ecofin.

Συμφωνία τραπεζών για κούρεμα 50% - 55%;
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, με αποκλειστικό δημοσίευμά της, ανέφερε το Σάββατο ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής σε κούρεμα τουλάχιστον 50% του ελληνικού χρέους. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές , η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πιστωτές συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής για να συζητήσουν το ύψος του κουρέματος, κάτι στο οποίο συμφώνησαν. Ωστόσο, το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, και αναμφιβόλως μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Διάψευση από Νταλάρα
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονιμικού Ιντιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ωστόσο το Σάββατο το απόγευμα ότι οι ιδιώτες πιστωτές και η Ευρωζώνη δεν βρίσκονται "σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία" για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα "θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια" υποστήριξε ταυτόχρονα ο Νταλάρα, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας "θα ήταν ανοιχτός σε μία προσέγγιση που εμπλέκει πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα μέρη.

Δύο σενάρια για το "κούρεμα"
Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt έκανε λόγο για κούρεμα 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο σύμφωνα με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που συνέταξε η τρόϊκα. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τότε. Αντίστοιχες εκτιμήσεις επικαλείται και η βρετανική εφημερίδα FinancialTimes.

Σύμφωνα με την Handelsblattυπάρχουν δύο σενάρια για το κούρεμα. Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Και νέα συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντάται εκ νέου απόψε από τις 10μμ [ώρα Ελλάδας] στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Μέρκελ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν σε αυτή τη συνάντηση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τη "συνταγή" κατά της κρίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αγωνίζεται για να μη μειωθεί η αξιολόγηση της χώρας του ενόψει και των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, αναμένεται να επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο τη θέση του να δοθούν τραπεζικές αρμοδιότητες στον EFSF, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βερολίνο.

Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας: το ποσοστό του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, (35% ζητά η Γαλλία, 50% η Γερμανία), η ενίσχυση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεν σχεδιάζουν να προβούν σε δηλώσεις ή να εκδώσουν δελτίο Τύπου μετά την έκτακτη συνάντησή τους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Βενιζέλος: χρειάζεται συνολική απόφαση για την ευρωζώνη
Προσερχόμενος το πρωί του Σαββάτου στη συνεδρίαση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση της έκτης δόσης, τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον χρειάζεται μια απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά.

"Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα", δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, σημειώνοντας πως "το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"".

"Σε κάθε περίπτωση", πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,"η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά".


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6787&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.10.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote