Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συμφώνησαν να περιμένουν εν μέσω φημών για κούρεμα – χρεοκοπία
Συμφώνησαν να περιμένουν εν μέσω φημών για κούρεμα – χρεοκοπία Εκτύπωση E-mail
10.10.11

Στο τέλος Οκτωβρίου και αφού προηγηθεί η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία θα ανακοινώσουν το συνολικό σχέδιό τους για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Αυτά δήλωσαν χθες η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί, λίγο πριν ξεκινήσουν το δείπνο εργασίας στο Βερολίνο.

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι το κοινό γαλλο-γερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που ίσως -σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους- θα φτάνει μέχρι και το 60%.

Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν χθες ότι το κοινό γαλλο-γερμανικό σχέδιο θα προβλέπει παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ και θα είναι «βιώσιμο».

Επίσης τόνισαν ότι υπάρχει και κοινό σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, θα χρειαστεί, ωστόσο, να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για το ίδιο θέμα, αλλά και για την ενίσχυση του EFSF.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συμπλήρωσαν ότι τα βασικά σημεία του κοινού τους σχεδίου είναι ήδη στο τραπέζι και αυτή τη στιγμή συζητούνται οι λεπτομέρειες, οι οποίες και θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου και πιθανότατα στη σύνοδο των G-20, στις Κάνες της Γαλλίας.

«Θα παρουσιάσουμε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της έκανε λόγο για «ένα σχέδιο που θα είναι αποδεκτό από όλες τις μεριές».

Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ «σημαντικών τροποποιήσεων» των συνθηκών της Ε.Ε. Ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών και σημείωσε πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης»

Την ίδια ώρα στη Γερμανία πολλαπλασιάζονται οι φήμες για ριζοσπαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται άτομα που συμμετείχαν στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, «το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα φτάσει μέχρι και 60%».

Σύμφωνα με το DPA, ένα τέτοιου μεγέθους «κούρεμα» ισοδυναμεί με πτώχευση της Ελλάδας, γεγονός που θα προκαλέσει έντονες αναταράξεις συνολικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι «πιθανότατα το ποσοστό "κουρέματος" του ελληνικού χρέους που αποφασίσαμε τον Ιούλιο είναι χαμηλότερο από ό,τι επιτάσσουν σήμερα οι συνθήκες».

Υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σε άρθρο του στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ζητεί «ένα έξυπνο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους στο 50%» και προσθέτει πως «το "κούρεμα" αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγεί ο τραπεζικός τομέας και να μην προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις χώρες της ευρωζώνης».


enet.gr

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6767&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 11.10.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote