Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Πληρώστε χαράτσια για να έχετε μισθούς, συντάξεις»
«Πληρώστε χαράτσια για να έχετε μισθούς, συντάξεις» Εκτύπωση E-mail
05.10.11

Πληρώστε για να σας πληρώσουμε. Το εκβιαστικό δίλημμα, ακόμη και έναντι όσων δεν έχουν πόρους, έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και το τέλος ακινήτων, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και να εξοφληθούν οι κρατικοί τίτλοι.

«Η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη λήξη τίτλων και απέναντι στους πολίτες που εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να υπάρχει αυτό, πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να πληρώνουν φόρους. Σκεφθείτε να μην πληρώσει το Δημόσιο τις εσωτερικές υποχρεώσεις του», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για ασφαλείς υπολογισμούς ως προς τις ταμειακές ροές της χώρας, αλλά εμμέσως πλην σαφώς έστειλε το μήνυμα πως η παύση πληρωμών μπορεί και να μην αποφευχθεί, αν δεν πληρωθούν πρόσθετοι φόροι και τέλη στο προσεχές τρίμηνο.

Το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει όλο και πιο απειλητικό, μετά τη νέα μετάθεση εκταμίευσης της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο. Χαρακτηριστική της δραματικής κατάστασης είναι φράση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν μέχρι εκεί που φθάνουν». Και ο χρόνος αυτός προσδιορίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαχώρισε τους Ελληνες μεταξύ εκείνων που είναι συνεπείς και πληρώνουν και εκείνων που δεν πληρώνουν. Σαφής, βέβαια, ο διαχωρισμός όταν γίνεται μεταξύ των φοροφυγάδων και των συνεπών φορολογουμένων. Εντούτοις σε αυτή τη συγκυρία και μετά από ενάμιση χρόνο φορομπηχτικής πολιτικής, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δικαιούται να εναντιώνεται έναντι των πολιτών που έχει αποστραγγίξει, όταν η ίδια:

* Καθυστερεί προκλητικά τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, αποφεύγοντας το συμψηφισμό με το φόρο που προκύπτει από το πολυεκκαθαριστικό. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί ακόμα, παρότι αύριο λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης των εκτάκτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος.

Το εκβιαστικό δίλημμα του Ευάγγελου Βενιζέλου απορρέει από τον εκβιασμό των δανειστών μας, οι οποίοι ζητούν την ψήφιση πρωτίστως και κατόπιν την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε με κάθε τρόπο πως η Ελλάδα «θα είναι συνεπής απέναντι στους δανειστές της» και κάλεσε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση σε συστράτευση. Ενώ εγκάλεσε ειδικά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για τη «χυδαία επίθεση» που του έκανε, ζητώντας του να παραδεχθεί ότι έσφαλε.

Ζήτημα λήψης νέων μέτρων δεν τίθεται για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι ήταν αίτημα κάποιων χωρών, αλλά το Eurogroup στην πλέον των επτά ωρών συνεδρίασή του εξέφρασε την άποψη πως τα μέτρα αρκούν, καθώς κρίθηκαν «εντυπωσιακά» και «σκληρά» από τους Ευρωπαίους, αρκεί να εφαρμοστούν, για να αναρωτηθεί: «Νομίζετε ότι δεν υπήρχαν και χειρότερες εκδοχές για τον ελληνικό λαό;».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο υπέρβασης και του εκτροχιασμένου ελλείμματος του 8,5% κατά επιπλέον 0,5%, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς έχει προβλεφθεί τυχόν νέα απόκλιση να καλυφθεί μέσα στο 2012 με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Μεταξύ αυτών είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως ρητά καταγράφεται στο προσχέδιο, αν και ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί επί του θέματος, παραπέμποντας στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα νέα δεδομένα από το Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο δεν είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, οδηγούν πλέον σε ένα νέο δανειστικό πλαίσιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «εφαρμογή ενός νέου προγράμματος και αλλαγή του επιπέδου ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις με την τρόικα προκύπτει ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας, του οποίου τα 8 δισ. ευρώ πιθανότατα θα αποτελέσουν και την πρώτη δόση, θα έχει βασικό όρο: το δάνειο να μη διοχετεύεται στην κάλυψη πρωτογενών δαπανών, αλλά μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, οπότε θα έχει κλείσει και ο κύκλος των κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, μετά και την αποδοχή από το Eurogroup της συμφωνίας για εγγυήσεις 880 εκατ. ευρώ μέσω ελληνικών ομολόγων μόνο προς τη Φινλανδία, καθώς καμία άλλη χώρα δεν επέμεινε σε εγγυήσεις. *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6751&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote