Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εσύ θα χάσεις αν συνεχίσεις να παίζεις με το ευρώ
Εσύ θα χάσεις αν συνεχίσεις να παίζεις με το ευρώ Εκτύπωση E-mail
26.09.11

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ μετά τη βασισμένη σε στοιχεία διαπίστωση ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, απειλεί άμεσα την Ευρωζώνη

Στις 27 από τις 28 τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τη Μέρκελ τα δύο τελευταία χρόνια συζήτησαν για την κρίση χρέους στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ μετά τη βασισμένη σε στοιχεία διαπίστωση ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, απειλεί άμεσα την Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείεται μετάδοσή της σε άλλες χώρες με κίνδυνο ύφεσης σε διεθνές επίπεδο και παγώματος των προσπαθειών ανάπτυξης, που χρειάζεται άμεσα η παγκόσμια οικονομία. Η άρνηση της κ. Μέρκελ να συναινέσει στη σωτηρία της Ελλάδας, βοηθώντας στην ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, έδωσε νέα ώθηση στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η ίδια απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για ακριβή "λύση".

Το βασικό μήνυμα του Αμερικανού ηγέτη προς την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, ήταν ότι "τίθεται σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία και θα κριθούμε όλοι από τις πράξεις μας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάρακ Ομπάμα αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η άνευ προηγουμένου αναποφασιστικότητα από τους ηγέτες της Ευρώπης, καθώς πιστεύει ότι σε περιπτώσεις όπως η οικονομική κρίση δεν χωρούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πολιτικά προβλήματα της γερμανίδας καγκελάριου είναι ικανά να εκτροχιάσουν την Ευρωζώνη και να καταστήσουν ανεξέλεγκτα τα προβλήματά της, με πιθανό αποτέλεσμα ακόμα και τη χρεοκοπία μερικών χωρών. Το παράδειγμα που προβάλλεται πάντα είναι η περίπτωση της Ελλάδας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσε την Παρασκευή ομάδα δημοσιογράφων, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε 28 τηλεφωνικές συνομιλίες με την κ. Μέρκελ τα τελευταία δύο χρόνια και όλες εκτός μίας είχαν σχέση με την κρίση χρέους της Ελλάδας και τις επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

"Να δώσει λύση"
Σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες ο Αμερικανός ηγέτης πίεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο "να δώσει λύσεις", λέγοντας μάλιστα ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολύ μικρό για την Ευρώπη".

Αλλη πηγή πρόσθεσε ότι (η κ. Μέρκελ) "επέλεξε να μη λύσει την ελληνική κρίση, που ήταν μια εύκολη υπόθεση" και τώρα "θα πληρώσει την αναποφασιστικότητά της στις κάλπες".

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου ως "αντιπαραγωγική και μη ευαίσθητη" (για τους Ευρωπαίους εταίρους της).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ προσπάθησε να την πείσει ότι η χώρα της έχει μόνο ωφέλη και κέρδη από το ευρώ. Εάν εγκαταλειφθεί το ευρώ, φέρεται να της τόνισε, "οι πρώτοι που θα έχετε ζημιά θα είστε εσείς".


Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ομπάμα πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τα κονδύλια του ευρωπαϊκού μηχανισμού και να χρησιμοποιούνται αυτά άμεσα σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η απάντηση της κ. Μέρκελ στα παραπάνω αιτήματα και τις συμβουλές του πρόεδρου των ΗΠΑ δεν ήταν ενθαρρυντική, μια εξέλιξη που προβληματίζει τον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα και προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η οικονομία αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Αντόνιο Μπόρχες θεωρεί εύκολο το ελληνικό πρόβλημα, αν και τον προβληματίζει -όπως και όλους στο Ταμείο- η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Ελλάδα.Ο κ. Αντόνιο Μπόρχες, προειδοποίησε την Παρασκευή το βράδυ την Αθήνα ότι "εάν οι Ελληνες κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν, τότε δεν θα γίνει πτώχευση".

"Βόμβα"

Η δήλωση αυτή αρχικά ακούστηκε ως "βόμβα", αλλά το Γραφείο Τύπου του Ταμείου έσπευσε να διευκρινίσει ότι "το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει στην επιτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας".

"Τον Ιούλιο", είπε, "οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι είναι προετοιμασμένοι να βάλουν πάνω στο τραπέζι όσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αλλά υπάρχει πάντα μια προϋπόθεση και αυτή είναι ότι οι χώρες που στηρίζονται πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Πρέπει να βάλουν, δηλαδή, τα δημοσιονομικά τους σε τάξη, να ακολουθήσουν τις ενδεικνυόμενες πολιτικές.

ΔΝΤ

Η Ελλάδα ορίζει την τύχη της

"Αν οι Ελληνες κάνουν αυτά που πρέπει, τότε πιστεύω ότι μπορούν να στηρίζονται στην ολοκληρωτική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους για όσο καιρό και για όποιο ποσό χρειαστεί" αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Αντόνιο Μπόρχες, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Μπόρχες πρόσθεσε ότι "δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά οι πολίτες της Ευρώπης που δεν θέλουν να βλέπουν τα λεφτά τους να εξαντλώνται σε προγράμματα χωρίς ελπίδα που δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό είναι το αληθινό μήνυμα που οι ίδιοι στέλνουν", συνέχισε με αυστηρό τόνο, λέγοντας ότι "αν οι Ελληνες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, δεν θα υπάρχει χρεοκοπία. Αλλά αν διστάζουν, τότε είναι δύσκολο να την αποφύγουν".


Ethnos.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6736&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 26.09.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote