Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κούρεμα και με την ψιλή και κόντρα
Κούρεμα και με την ψιλή και κόντρα Εκτύπωση E-mail
26.09.11

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, κατά τουλάχιστον 40%, ετέθη χθες στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης Λαγκάρντ - Τρισέ - Βενιζέλου στην έδρα του Ταμείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Ε», συζητήθηκε η ιδέα, αλλά συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση να προχωρήσει το κούρεμα κατά 21%, κάτι που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στην «Ε» ότι «αν χρειαστεί, σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερο κούρεμα». Η δυσκολία του εγχειρήματος να ζητηθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» αυτή τη στιγμή, κατά 40-50%, έγκειται στο γεγονός της ύπαρξης τεχνικών και νομικών προβλημάτων. Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με Λαγκάρντ - Τρισέ, απέκλεισε κατηγορηματικά σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.


Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ παραμένει δύσπιστο για την επάρκεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, τη δυνατότητα αλλά και τις πραγματικές προθέσεις της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τούτο έγινε σαφές μέσω της επίσημης ανακοίνωσης του Ταμείου για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα, στην οποία επισημαίνεται ότι Λαγκάρντ - Βενιζέλος «συζήτησαν τους όρους κάτω από από τους οποίους θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ για να προχωρήσει στην πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος» -ενδεχομένως και υπό αυτή την προϋπόθεση «αυτή την εβδομάδα». Η αβεβαιότητα που προκύπτει από την ολιγόλογη ανακοίνωση του ΔΝΤ, επιτρέπει σαφώς την ερμηνεία πως το Ταμείο εξακολουθεί να προβάλλει εμπόδια για την επιστροφή των τεχνοκρατών του στη χώρα.


Ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ωριαία συνάντηση προσπάθησε να ωραιοποιήσει το δύσκολο κλίμα που αντιμετώπισε στον 12ο όροφο της έδρας του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουν αλλάξει το κλίμα». Ωστόσο, εκείνο που παρατηρείται και για το οποίο ασκείται κριτική δεν είναι η απουσία λήψης μέτρων αλλά η εφαρμογή τους, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα, δημόσια και κατ' ιδίαν η Κριστίν Λαγκάρντ και που αναμφισβήτητα έθεσε εκ νέου στον υπουργό Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απευθυνόμενος κατ' ουσίαν στην ελληνική κοινή γνώμη, χρησιμοποίησε το ίδιο ρεφρέν: «Αν δεν κάνουμε θυσίες, δεν θα αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία».

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι στις επαφές Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον οι συνομιλητές του «τον ρωτούσαν διαρκώς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», προφανώς γιατί τους απασχολεί το ζήτημα ευρείας συναίνεσης αποδοχής των μέτρων για την εξουδετέρωση πιθανών κοινωνικών αντιδράσεων.

Στη συνάντηση Λαγκάρντ - Βενιζέλου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατόπιν «στιγμιαίας» προσκλήσεως του κ. Βενιζέλου. Οι δύο άνδρες προγραμμάτιζαν να συναντηθούν αλλά λόγω της αμοιβαίας ελλείψεως χρόνου ο κ. Βενιζέλος, αν και δεν ήταν ο οικοδεσπότης, προσκάλεσε αυθόρμητα τον κ. Τρισέ στο γραφείο της επικεφαλής του ΔΝΤ. «Γιατί όχι;» απάντησε ο Τρισέ. «Ετσι θα κερδίσουμε και χρόνο...». Βέβαια, η παρουσία Τρισέ στη συνάντηση Λαγκάρντ - Βενιζέλου είναι προφανές ότι έχει βαθύτερη σημασία από την... «ευκολία» με την οποία ελέχθη ότι κανονίστηκε μεταξύ τους.


Enet.gr


 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6735&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.09.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote