Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Λιγότερο κράτος» προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος
«Λιγότερο κράτος» προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος Εκτύπωση E-mail
19.09.11

Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα αλλά προδιαγράφοντας με σαφήνεια την κατεύθυνση στην οποία αυτά θα κινηθούν (δαπάνες, κράτος, δημόσιο), ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέπεμψε την εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων στην αυριανή, νέα κυβερνητική σύσκεψη. Θα έχει προηγηθεί η κρισιμότερη επί μνημονίου διαβούλευση με την Τρόικα.

Υστερα από την μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη και το δραματικό χαρακτήρα που έλαβε λόγω της ακύρωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση "αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί" και ακολούθως έστρεψε τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά:

"Η κυβέρνηση επωμίζεται μεν την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης και των δύσκολων αποφάσεων, όμως δεν βρίσκεται μόνη της στη χώρα αυτή. Αυτό που αμφισβητείται διεθνώς δεν είναι η ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά η ικανότητα της χώρας (…) Αμφισβητείται εάν η Ελλάδα έχει την πραγματική βούληση να κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να βγει οριστικά από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καθένας που λέει το ο,τιδήποτε πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας. Και αυτό που λέω τώρα αφορά πρωτίστως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε χθες από μένα αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup. Εχει απολύτως ίδια ενημέρωση με αυτήν του Πρωθυπουργού. Δεν σας κρύβω ότι και προσωπικά ένοιωσα οδυνηρή έκπληξη ακούγοντας τον κ. Σαμαρά χθες στην ομιλία του και κυρίως σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, να λέει αυτά που λέει, έχοντας την ενημέρωση που έχει για το τι διακυβεύεται στην Ευρώπη. (…) Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα απολύτως αντίθετο με όλες τις απόψεις που κυριαρχούν διεθνώς, τότε, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσει μπροστά του".

Τρεις στρατηγικοί στόχοι
Ο Ευ. Βενιζέλος περιέγραψε ακολούθως τρεις στρατηγικούς στόχους προκειμένου "να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να αποφύγουμε την χρεοκοπία, να παραμείνουμε στον πυρήνα της ευρωζώνης, να πάψει η χώρα να ταπεινώνεται":

Πρώτον, να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012.
Δεύτερον, να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα
Τρίτον, να προωθήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα μέτρα ο κ. Βενιζέλος δεν ανακοίνωσε. Παρέπεμψε τις παρεμβάσεις στα ψηφισθέντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου ("μέτρα που ψηφίστηκαν και πρέπει να επιταχυνθούν") αλλά περιέγραψε την κατεύθυνσή τους που από ό,τι φαίνεται στρέφεται πλέον αμετάκλητα στην πλευρά των δαπανών υπό το βάρος και των τελεσιγράφων της τρόικας για άμεσα αποτελέσματα:

"Ο άξονας του 2012 είναι η μείωση των δαπανών, όχι η επιβολή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα . Ο μεγάλος στόχος, όμως, τώρα μέσα από τον Προϋπολογισμό του 2012 είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης, η μείωση του κράτους. Ένα κράτος μικρότερο, καλύτερο, φθηνότερο και εξυπνότερο στην υπηρεσία του πολίτη. Όλοι θέλουμε μείωση δαπανών, όλοι θέλουν περιορισμό του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η φωνή της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτήν ακούμε, αυτό θα εφαρμόσουμε. Μείωση δαπανών, μείωση κράτους, το οποίο πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Ολοι αυτό θέλουν, αυτό θα εφαρμόσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Και ο κ. Βενιζέλος κατέληξε: "Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού και η ανάγκη προστασίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, όλων αυτών που πέτυχαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τον ιδρώτα τους τα 60 τελευταία χρόνια είναι τα κριτήρια που επιβάλουν να κινηθούμε έτσι. Και έτσι θα κινηθούμε. Μετά την αυριανή συζήτηση με την Τρόικα, θα ξανασυνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή και θα εξειδικευθούν όλες οι αποφάσεις".

Επίθεση σε μερίδα των ΜΜΕ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το τέλος των ακινήτων "μέτρο βαρύ, επώδυνο πλην δίκαιο και αναλογικό" και καταφέρθηκε εναντίον όσων σκέφτονται παρεμπόδιση της είσπραξης: "Εάν υπάρχουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ που απειλούν να παρεμποδίσουν την έκδοση των λογαριασμών, αν υπάρχουν πολιτικοί που ενθαρρύνουν ή ανέχονται ένα κίνημα αντίστασης του τύπου "δεν πληρώνω προκειμένου να οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία", εάν υπάρχουν δημοσιογράφοι που γίνονται κήρυκες της ανομίας με εντυπωσιακή επιπολαιότητα και ευκολία, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται τώρα σε σχέση με την υπόσταση της χώρας, μπορεί το μέτρο να μην αποδώσει όσο έχετε υπολογίσει, ή μπορεί να αποδώσει 20% λιγότερο ή 50% λιγότερο".

Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας
Περιγράφοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αναφέρθηκε στην περίφημη ρήση του Τσώρτσιλ στο ξέσδπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και είπε: Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει να υποσχεθεί τώρα φοροαπαλλαγές, ούτε παροχές. Έχει να υποσχεθεί μια εθνική, δίκαιη προσπάθεια προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Και θα έρθει η ώρα που όλοι θα πάρουμε το αντίδωρο και το αντάλλαγμα αυτής της προσπάθειας. Αλλά για να το πάρουμε, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια.

Εγγυημένες οι καταθέσεις
Τελειώνοντας ο κ. Βενιζέλος έστειλε και πάλι μήνυμα για την ασφάλεια των καταθέσεων: "Ο Έλληνας πολίτης ξέρει ότι οι τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, είναι απολύτως εγγυημένες και εξασφαλισμένες. Οι κατυαθέσεις έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιστρέφουν και να αυξάνονται. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό δείγμα για την σοβαρότητα του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταθέτη, ο οποίος δεν πείθεται από τον τρομολαγνικό λόγο που αναπτύσσεται.

"Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κατάσταση είναι σοβαρή. Πρέπει να αποφύγουμε προκλήσεις και κινδύνους, αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, οργανωμένοι και κυρίως πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον υπεύθυνο λόγο που θέτει με ειλικρίνεια τα ζητήματα και στο στήσιμο ενός σκηνικού που θέλει να πανικοβάλει και να τρομοκρατήσει τον πολίτη. Αυτό το δεύτερο είναι μια πράξη που δεν βοηθάει τον τόπο, δεν βοηθάει την πατρίδα".


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6722&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote