Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λίγες μέρες ζήτησε η Ράις
Λίγες μέρες ζήτησε η Ράις Εκτύπωση E-mail
23.10.07
Δώστε μας λίγες μέρες καιρό, παρακάλεσε τηλεφωνικά η Κοντολίζα Ράις τον Ταγίπ Ερντογάν τη δραματική νύχτα της Κυριακής. Κι εκείνος της απάντησε: «Εντάξει, αλλά κάντε κι εσείς κάτι γρήγορα με το ΡΚΚ. Εμείς σας στείλαμε αμέσως στρατεύματα στο Αφγανιστάν...».

Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για τις εξελίξεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, όπου συσσωρεύονται άρματα και μηχανοκίνητες μονάδες. Αύριο συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ σήμερα ο Αλί Μπαμπατζάν μεταβαίνει για συνομιλίες στη Βαγδάτη. Χθες, πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως θα εξαντληθεί κάθε διπλωματικό μέσο προτού πάρουν τον λόγο τα όπλα. Η λαϊκή οργή ζητεί να ξεπλυθεί το αίμα των 17 στρατιωτών-θυμάτων ενέδρας του ΡΚΚ στην επαρχία Χάκαρι. Και κυρίως να απελευθερωθούν οι 8 όμηροι στρατιώτες, που ο Κούρδος διοικητής Μπαχόζ Ερντάλ διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν θα τους πειράξει».

Σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Προύσα πληθαίνουν οι διαδηλώσεις που ζητούν από τον Ερντογάν «να στείλει τον γιο του φαντάρο». Ο αντιπολιτευόμενος εθνικιστής ηγέτης, Μπαχτσελί, ζητεί τη σύλληψη του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και μόνο το κουρδικό DTP καλεί να πρυτανεύσει η κοινή λογική. Νερό στον μύλο του εθνικισμού ρίχνει και ο Τύπος. «Είμαστε όλοι στρατεύσιμοι», έγραψε η «Γενί Σαφάκ». Παράλληλα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 5%.

Η Αγκυρα αναμενόταν να απορρίψει χωρίς δεύτερη κουβέντα ακόμη μία μονομερή εκεχειρία, που προσέφεραν χθες οι Κούρδοι αντάρτες. Ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του το ΡΚΚ με προάγγελο τον Κούρδο πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Σε αντάλλαγμα για την παύση των εχθροπραξιών, οι αντάρτες ζήτησαν «απλώς» από την Τουρκία να αποσύρει την απειλή της εισβολής.

Μολονότι οι ΗΠΑ εγκαινίασαν «φουλ διπλωματική πίεση σε όλο το γήπεδο», για να αποτρέψουν μαζική είσοδο των Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, το κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη Γκιουλ - Ερντογάν - Μπουγιούκανιτ, τη νύχτα της Κυριακής, τονίζει πως η Τουρκία «θα καταβάλει κάθε αντίτιμο για να προασπίσει την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα».

Λίγο πριν μεταβεί για διήμερη επίσκεψη στη Βρετανία, ο Ερντογάν παραπονέθηκε στους «Τάιμς» πως οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα τόσα χρόνια για το ΡΚΚ, δίνοντας τροφή σε κύμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε πως αυτά τα προβλήματα «δεν λύνονται με διασυνοριακές επιχειρήσεις», κλιμακώνοντας παράλληλα τις πιέσεις σε Ταλαμπανί και Μπαρζανί να δράσουν το ταχύτερο εναντίον του ΡΚΚ. «Δεν επιθυμούμε στρατιωτική κλιμάκωση στα βόρεια σύνορα του Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, Τόνι Φράτο.

Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί τα στρατιωτικά σχέδια της Αγκυρας. Πέρα από την αντίθεση ΗΠΑ και ΕΕ, χθες Αίγυπτος και Ιορδανία εξέφρασαν τη διαφωνία του αραβικού κόσμου σε μια ακόμη ανάφλεξη στο Ιράκ, που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη Μ. Ανατολή. Το ΝΑΤΟ, εξάλλου, χαρακτήρισε την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας, που δεν δικαιολογεί την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, περί αλληλεγγύης των κρατών-μελών.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=672&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote